Iz skupine napredujeta prvi dve reprezentanci. Foto: EPA
Iz skupine napredujeta prvi dve reprezentanci. Foto: EPA

Slovenija je nastopala po posebnem programu v drugem kakovostnem razredu jadranske lige in vsaj igralne prakse vaterpolistom ne manjka. S taktično-tehničnega vidika bo svoje skušal dodati novi selektor Mirko Vičević, olimpijski in svetovni prvak z nekdanjo Jugoslavijo.

Tudi zlata leta slovaškega vaterpola so preteklost. Bili so udeleženci olimpijskih iger 2000 v Sydneyju, zaigrali pa so tudi na SP 1998, 2001 in 2003. Na EP so prvič nastopili leta 1993, do največjega uspeha pa so prišli deset let pozneje v Kranju, ko so na tekmi za sedmo mesto premagali Grčijo. Dve leti pred tem so bili v Budimpešti v četrtfinalu na pragu senzacije, saj so proti takratni Jugoslaviji, poznejši evropski prvakinji, izgubili s 7:8.

Na dvoboju s Slovenijo bodo še vedno favoriti, saj so zadnje medsebojno srečanje na EP 2022 dobili kar z 11:5. "Realno imamo najmanj podatkov prav o Slovakih, ker, tako kot mi, tudi oni niso imeli uradnih tekem. Postavo, s katero naj bi igrali, sicer poznamo, upam pa, da bomo dobili še kakšen koristen podatek," pred uvodno tekmo pravi slovenski selektor.

Sorodna novica Vaterpolisti petič na EP, kjer obljubljajo, da ne bodo samo statisti

"Priprave so bile odlične. Zmaga na zadnji tekmi proti Mladosti pa je zagotovo potrdilo, da smo napredovali. To smo vedeli tudi brez te tekme, ampak to so zdaj videli tudi drugi. V Dubrovnik zato resnično odhajamo optimistično razpoloženi. Želimo pokazati, kar znamo. Nerealnih ciljev si nismo postavili. Najpomembnejše bo, da pokažemo tisto, kar smo sposobni, in da bomo po koncu prvenstva lahko dejali, da smo dali vse od sebe. Zmaga bi bila seveda odlična popotnica," pa dodaja reprezentant Matija Bernard Čanč.

EVROPSKO PRVENSTVO (M)
HRVAŠKA, 4.–16. januarja 2024

Skupina D (Dubrovnik)

Petek ob 17.45:
SLOVENIJA – SLOVAŠKA

Nedelja ob 17.45:
SLOVENIJA ∑ ROMUNIJA

Torek ob 20.15:
SLOVENIJA – NIZOZEMSKA

Prenos vseh tekem na TV SLO 2 in MMC-ju.