"Skupaj s pozitivno energijo bomo prispevali delček k uspešnosti v Nemčiji." Foto: BoBo

Na velikem zaslonu na Pogačarjevem trgu si bodo navijači lahko ogledali vse tekme evropskega prvenstva v nogometu, ki bo v Nemčiji potekalo med 14. junijem in 14. julijem. Prvi mož nogometne zveze je pozval k združenemu navijanju za slovensko reprezentanco. "Prepričan sem, da jo bomo vsi pospremili z lepimi željami in dobro predstavljanje Slovenije v najbolj množičnem športu in ji zaželeli dobre rezultate," je na novinarski konferenci dejal predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović.

"Ne glede na to, ali bomo na prizoriščih v Nemčiji ali bomo navijali na prostem v naših največjih mestih in dogajanje spremljali na velikih zaslonih, bomo skupaj s pozitivno energijo prispevali k uspešnosti v Nemčiji," je dejal predsednik NZS-ja, ki pričakuje rekordne množice navijačev tako doma kot v tujini.

Po besedah direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Bojana Babiča bo vstop na območje za navijače prost, vendar ne brez omejitev. Vnos nevarnih predmetov bo namreč najstrožje prepovedan.

Janković pozval, da skrbno ravnajo z javnimi površinami

Župan Ljubljane Zoran Janković je pozval k spoštovanju športnikov, kulturnemu navijanju in zmanjšanju vandalizma na ljubljanski športni infrastrukturi. Spomnil je na zadnji primer, ko so vandali popolnoma uničili otroško športno in košarkarsko igrišče Gorana Dragića v ljubljanskem Tivoliju.

S fotografij, ki jih je na družbenih omrežjih objavil Šport Ljubljana, je razvidno, da so objestneži razbili in zvili eno od košarkarskih tabel. Polomili so tudi kovinsko ogrodje, ki je pokonci držalo enega od košev.

"Še enkrat pravim, tudi sam sem bil mlad, ampak spoštovanje do športnika mora ostati, tako da se ne poškoduje športna infrastruktura," je posvaril Janković in obiskovalce pozval, da skrbno ravnajo z javnimi površinami in pomagajo ohranjati Ljubljano športno in varno za vse.

Zelena straža bo obiskovalce opozarjala na pravilno ločevanje odpadkov

Javno predvajanje bodo odprli v petek, 14. junija, ob 19. uri, ko bo tam tudi animator in didžej. "Zaslon bo pred Kresijo, ne bo stolov, bodo pa mize, ob katerih se bo lahko stalo," je povedal Babič in dodal, da bo na območju za navijače še poseben prostor, kjer se bodo začele različne dejavnosti ob 13. uri in bodo trajale do polnoči.

Poskrbljeno bo tudi za gostinsko ponudbo, streglo se bo izključno v biorazgradljivi embalaži. Poleg ozaveščanja o pomenu ekologije in zmanjšanju odpadkov bo organizirana tudi zelena straža, ki bo obiskovalce opozarjala na pravilno ločevanje odpadkov.

Tudi druga mesta bo zajela nogometna vročica

NZS je sicer poskrbel, da se bo utrip nogometnega spektakla čutil po vsej Sloveniji. Organizirani ogledi tekem EP-ja na prostem bodo tudi v Mariboru, Kopru in Brežicah. V teh mestih bodo uradna območja za navijače z licenco Evropske nogometne zveze (Uefa) za spremljanje tekem na velikem zaslonu.

V Mariboru bo veliki zaslon postavljen na Grajskem trgu. V Kopru bo za tekme slovenske reprezentance zaživel Ukmarjev trg, v Brežicah pa bo navijaško prizorišče na nogometnem stadionu.

Sorodna novica V Nemčijo od 40.000 do 50.000 slovenskih navijačev in 10 policistov