Po zadetku Marcela Mahkovca v 12. minuti so na led poleteli plišasti medvedki in igrače. Foto: www.alesfevzer.com
Po zadetku Marcela Mahkovca v 12. minuti so na led poleteli plišasti medvedki in igrače. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani, ki so v četrtek v Salzburgu po podaljšku izgubili s 3:4, so proti predzadnjemu moštvu na lestvici dosegli 13. letošnjo zmago. To je bil izjemno uspešen teden za zmaji, ki so na treh tekmah osvojili šest točk. Tretjič v letošnji sezoni so ugnali Asiago, ki zdaj zaostaja že deset točk.

Mahkovec poskrbel za številne plišaste igrače na ledeni ploskvi
Tekma proti italijanskemu tekmecu pred 2345 gledalci v lepo zapolnjenem Tivoliju je bila tudi dobrodelno obarvana. Ob prvem golu domače ekipe je občinstvo začelo metati plišaste medvedke oziroma igrače na led. Namenili jih bodo Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki letos zaznamuje 30. obletnico delovanja.

Gostje so hitro povedli, že po minuti in 15 sekundah je bil natančen Randal John Gazzola, ki je izkoristil luknjo v obrambi Olimpije. Ljubljančani so bili podjetnejši in nevarnejši (streli v prvi tretjini 21:8), izenačili so v 12. minuti prek Marcela Mahkovca. Plošček je potisnil v prazno mrežo, potem ko Nik Simšič z bekhendom iz bližine ni uspel ukaniti vratarja Justina Fazia.

Trevor Gooch je deveti strelec Lige IceHL z 32 točkami (14 golov in 18 podaj). Foto: www.alesfevzer.com
Trevor Gooch je deveti strelec Lige IceHL z 32 točkami (14 golov in 18 podaj). Foto: www.alesfevzer.com

Učinkoviti zmaji v sedmih minutah od 1:2 do 4:2
Tudi v drugi tretjini so prvi zadeli Italijani, ko je za 1:2 plošček v mrežo v gneči pred vrati pospravil Allan Joseph McShane. Domači so odgovorili s tremi zadetki. V 29. minuti je izenačil Aljaž Predan, ki je bil na pravem mestu na desni strani, potem ko se je plošček odbil v gneči pred vrati. Prvič so zeleno-beli povedli v 34. minuti. Italijani niso uspeli izbiti ploščka iz obrambne tretjine, Jaka Šturm je zaposlil Žigo Mehleta, ki je z bekhendom lepo ukanil Fazia. Dve minuti zatem je Charlie Dodero močno streljal z modre črte, Fazio pa je odbil plošček le do Trevorja Goocha, ki ga je potisnil v mrežo. To je bil že njegov 14. zadetek v tej sezoni.

Tri izključitve v zadnji tretjini niso bili usodne
V zadnji tretjini se izid namreč ni več spremenil. Asiago si je sicer pripravil več priložnosti, a je Olimpija zdržala. Trikrat so imeli gostje prednost igralca več, izključeni so bili Jan Čosić, Žiga Pance in Gooch, a Italijani niso uspeli znižati. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 45:32.

Karhula: To je bil res odličen teden za nas
"Začeli smo zelo dobro. Asiago je povedel že iz prvega strela na tekmi, a smo se hitro pobrali. V prvi tretjini bi morali zadeti večkrat in si olajšati delo v nadaljevanju. To so zelo pomembne tri točke," je po tekmi povedal trener Antti Karhula.

"To je bil res odličen teden za nas. Šest točk je zelo dober izkupiček. Praznični spored je najbolj naporen v celotni sezoni, saj si tekme sledijo na dva dneva. Imamo kar nekaj težav s poškodovanimi igralci. Pavlin, Kapel in Crnović so manjkali. Zdaj imamo zelo ozek kader. Računam, da se bo kapetan Pavlin vrnil naslednji teden. Mi moramo vsako tekmo igrati na polno. Prav nič ne taktiziramo, točke so dobrodošle proti ekipam z vrha in so nujne proti tistim z dna lestvice," je bil zadovoljen finski strokovnjak.

Aljaž Predan je izenačil na 2:2. Foto: www.alesfevzer.com
Aljaž Predan je izenačil na 2:2. Foto: www.alesfevzer.com

Predan: Trenutno smo v najboljši formi v tej sezoni
"KAC, Salzburg in Asiago so bili zahtevni tekmeci ta teden. Na srečo smo v Salzburgu izvlekli točko. Domača zmaga nad Asiagom je sladka, saj se je znova zbrala lepa množica gledalcev. Že po prvi tretjini smo čutili, da je le vprašanje časa, ko se nam bo odprlo in bomo dosegli več zadetkov. Res je lepo igrati v Tivoliju, saj je iz tekme v tekmo več gledalcev. Mislim, da smo trenutno v najboljši formi v tej sezoni. Tako dobro tudi lani nismo igrali," je poudaril Aljaž Predan.

Mehle: V napadu nam je steklo
"Izjemno pomembna zmaga. Celotno tekmo smo narekovali ritem igre. Točke so zasluženo ostale v Tivoliju. Torkova zmaga nad Celovčani po kazenskih strelih nam je dala velik zagon. V Salzburgu smo bili res blizu, a smo v 14 sekundah prejeli dva zadetka in to nas je presekalo. Vseeno je bila točka v Salzburgu velika. V napadu nam je steklo, veliko zadetkov smo dosegli na zadnjih tekmah, vratar Horak pa je tudi odličen," je razmišljal Žiga Mehle.

Slavni strateg Barrasso zelo razočaran
"Zelo sem razočaran. To je bila izjemno pomembna tekma za obe ekipi. Mi zaostajamo nekaj točk za Olimpijo in te tri točke bodo na koncu zelo pomembne. Zdaj nas čaka Vorarlberg, ki je naredil velik korak naprej v primerjavi z lansko sezono. Odlično igrajo ob prednosti igralca več. Čaka nas nov velik izziv," je povedal trener Tom Barrasso, ki je bil novembra sprejet v hokejsko Hišo slavnih. Pred začetkom tekme mu je predsednik SŽ Olimpije Miha Butara na sredini ledene ploskve izročil tudi manjše darilo.

V ponedeljek čaka zmaje gostovanje v Szekesfehervarju, v sredo pa bo gostila še zasedbo iz Gradca.

Zadetki s tekme SŽ Olimpija - Asiago

34. krog:

SŽ OLIMPIJA - ASIAGO
4:2 (1:1, 3:1, 0:0)
2345; Mahkovec 12., Predan 29., Mehle 34., Gooch 36.; Gazzola 2., McShane 26.

FEHERVAR - KAC CELOVEC
0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

INNSBRUCK - VORARLBERG
4:2 (0:0, 2:0, 2:2)

LINZ - GRADEC
1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

SALZBURG - BOLZANO
5:2 (2:0, 1:2, 2:0)

PUSTERTAL - BELJAK
3:6 (2:0, 1:5, 0:1)


Lestvica:                    * x      
FEHERVAR               33 20 2 2  9 66
KAC CELOVEC            32 17 3 5  7 62
SALZBURG               31 16 5 2  8 60
LINZ                   32 15 3 5  9 56
BOLZANO                32 16 4 0 12 56
BELJAK                 31 14 4 2 11 52
--------------------------------------
INNSBRUCK              31 13 3 5 10 50
PUSTERTAL              32 14 1 3 14 47
VORARLBERG             32 12 1 3 16 41
SŽ OLIMPIJA            31  9 4 3 15 38
--------------------------------------
DUNAJ                  31  6 5 4 16 32
ASIAGO                 31  5 4 5 17 28
GRADEC                 31  5 4 4 18 27
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih