Grigor Dimitrov se je veselil ene izmed najprestižnejših zmag v karieri. Izjemno slaba sezona se je že spremenila na precej boljšo, povsem mogoč pa je celo prvi finale na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters
Grigor Dimitrov se je veselil ene izmed najprestižnejših zmag v karieri. Izjemno slaba sezona se je že spremenila na precej boljšo, povsem mogoč pa je celo prvi finale na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters
Federer zamudil lepo priložnost v New Yorku

38-letni Federer, ki je ekspresno odpravil Dana Evansa in Davida Goffina v prejšnjih dveh krogih, je pravi tenis prikazal le v uvodnem nizu. V nadaljevanju se je zelo slabo gibal, naredil je kar 60 neizsiljenih napak. Izgubil je večino daljših izmenjav z osnovne črte, zato je veliko prihajal k mreži tudi iz neizdelanih položajev in bil kaznovan.

Bolečine v hrbtu so ga zelo ovirale v odločilnem nizu
Po izgubljenem četrtem nizu je poklical fizioterapevta zaradi bolečin v hrbtu. Za nekaj minut je zapustil stadion Arthurja Asha. Ko se je vrnil, je takoj izgubil uvodne štiri igre odločilnega niza in s tem tudi dvoboj po treh urah in 12 minutah.

Roger Federer znova razočaran zapušča New York, kjer je zmagal petkrat zapored med letoma 2004 in 2008. Ostaja pri 20 zmagah na turnirjih za grand slam, glavni favorit za zmago je zdaj Rafael Nadal, ki jih ima v zbirki 18. Foto: Reuters
Roger Federer znova razočaran zapušča New York, kjer je zmagal petkrat zapored med letoma 2004 in 2008. Ostaja pri 20 zmagah na turnirjih za grand slam, glavni favorit za zmago je zdaj Rafael Nadal, ki jih ima v zbirki 18. Foto: Reuters

Sodelovanje z Agassijem in Štepankom na daljavo obrodilo sadove
28-letni Bolgar, ki je pred dvema letoma osvojil zaključni masters v Londonu in se prebil na tretje mesto na lestvici ATP, je padel najnižje po januarju 2012. Trenerja Andre Agassi in Radek Štepanek sta se odločila, da ne bosta z njim v New Yorku, saj Agassija prepoznajo na vsakem koraku, Dimitrov pa se mora osredotočiti na izboljšanje forme. Uspelo mu je zelo dobro, saj se lahko v petek prebije v prvi finale turnirja za grand slam.

Le v prvem nizu prava igra Federerja
Federer je začel odlično. V drugi igri je unovčil dve dvojni napaki Dimitrova za ekspresno vodstvo s 3:0. Bolgar v prvem nizu ni imel nobene priložnosti za brejk.

V drugem nizu je 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam popustil. Dimitrov je serviral za izenačenje na 1:1 pri vodstvu s 5:3, a ni uspel, nato pa je Švicar zapravil prednost s 30/0 v deseti igri. Izgubil je štiri zaporedne točke in s tem tudi niz.

Po zaostanku z 2:3 v tretjem nizu je Federer nanizal štiri igre zapored. Zdelo se je, da je ujel pravi ritem, vendar je nato izgubil že prvo igro četrtega niza na svoj servis. Sedma igra je bila maratonska, rešil je sedem priložnosti za brejk in znižal na 3:4. V deseti igri je imel pri 0/40 tri zaporedne priložnosti za izenačenje na 5:5. Dimitrov je z odličnimi servisi rešil pet priložnosti za odvzem servisa in izenačil na 2:2 v nizih. Federer je nato poklical fizioterapevta in v odločilnem nizu ni bil konkurenčen.

"Zelo sem razočaran, saj sem igral dobro na tem turnirju. To je zamujena priložnost. Ves čas sem čutil bolečine v hrbtu, vendar sem lahko igral. Mislil sem, da bo vse v redu, saj bi imel nato dva prosta dneva," je bil potrt petkratni zmagovalec turnirja v Flushing Meadowsu.

Na vprašanje novinarjev, ali bo imel še priložnost, da bi dodal še kakšno zmago k svojim rekordnim 20 naslovom za grand slam, je le odvrnil: "Žal nimam kristalne krogle. Nikoli ne veš. Seveda upam, da bo še kakšna. Še vedno menim, da je za menoj dobra sezona. Trenutno sem razočaran, a bom spet vstal in vse bo v redu."

StatistikaFedererDimitrov
Prvi servis (%)6169
Asi66
Dvojne napake17
Neizsiljene napake6041
Winnerji4035
Osvojene točke135139
Priložnosti za brejk4/145/15
Točke na mreži36/5613/20

"V prvem nizu sem bil nervozen. Odlično sem se gibal in iz niza v niz sem igral vse bolje. Po maratonski igri v četrtem nizu je Roger začel igrati precej počasneje. Vsak dan se slišim z Agassijem in Štepankom. Mislim, da smo se pravilno odločili, ker na tem turnirju sodelujemo na daljavo," je pojasnil Dimitrov, ki se bo v petek srečal z Daniilom Medvedjevom.

Daniil Medvedjev se je prvič uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Daniil Medvedjev se je prvič uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. Foto: Reuters

Poškodba ni ustavila Medvedjeva
Medvedjev je kljub poškodbi stegenske mišice stisnil zobe in premagal Stana Wawrinko s 7:6, 6:3, 3:6 in 6:1.

"Stan the Man", ki je v nedeljo izločil branilca naslova Novaka Đokovića z izjemno predstavo, je bil tokrat razglašen. V ponedeljek je zbolel in odpovedal trening, kar se je zelo poznalo. V ključnih trenutkih je naredil preveč napak. Le v tretjem nizu je spomnil na leto 2016, ko je osvojil turnir na igriščih Flushing Meadowsa. Poškodba Medvedjeva ga je zmedla in nikakor ni našel pravega ritma.

Švicar zapravil zaključno žogo v podaljšani igri
Wawrinka je že v uvodni igri izgubil servis, nato pa je Medvedjev pri vodstvu s 4:3 potreboval pomoč fizioterapevta, ki mu je povil stegensko mišico. Rus je vse stavil na močan servis, a v deseti igri ga je izgubil in Švicar je izenačil na 5:5.

V podaljšani igri je Medvedjev povedel s 3:0, a je Wawrinka prišel do preobrata in pri vodstvu s 6:5 je imel zaključno žogo za uvodni niz. Forhend je poslal v stranski avt in nato izgubil podaljšano igro s 6:8.

Wawrinka je bil brez prave energije. Foto: Reuters
Wawrinka je bil brez prave energije. Foto: Reuters

Ko je Medvedjevu stekel servis, je bil neustavljiv
Rus, ki je vzel protibolečinske tablete, se je nato razigral. Z brejkom v četrti igri drugega niza je povedel z 2:0. Ne le prvi, tudi drugi servis Medvedjeva je deloval brezhibno. V prvem nizu je naredil devet dvojnih napak, v drugem pa nobene.

V izgubljenem položaju se je Wawrinka malce sprostil in v drugi igri tretjega niza unovčil dve zaporedni dvojni napaki Rusa. V maratonski deveti igri, ki je trajala 12 minut, je Švicar rešil štiri priložnosti za brejk in znižal na 1:2 v nizih.

V četrtem nizu je Wawrinka izgubil začetni udarec v drugi in šesti igri, naredil je preveč napak. Obračun je končal z dvema asoma in izjemnim lobom po dveh urah in 34 minutah.

Gledalci pričakovano močno na strani Wawrinke
23-letni Medvedjev se je zameril gledalcem z neprimernim vedenjem v obračunu 3. kroga proti Felicianu Lopezu v petek. V nedeljo so ga nagradili z glasnimi žvižgi že ob prihodu na stadion in bili močno na strani Dominika Köpferja. Vsako njegovo dobro potezo so nagradili. Rus je po zmagi izzval gledalce z gestami, naj še glasneje žvižgajo. Tudi tokrat je bila velika večina gledalcev močno na strani Wawrinke.

StatistikaWawrinkaMedvedjev
Prvi servis (%)6560
Asi1011
Dvojne napake412
Neizsiljene napake3836
Winnerji3836
Osvojene točke114126
Priložnosti za brejk2/84/8
Točke na mreži18/2915/29
Elina Svitolina bo v sredo stiskala pesti na tribuni, ko bo njen izbranec Gsel Monfilsa lovil polfinale. Foto: Reuters
Elina Svitolina bo v sredo stiskala pesti na tribuni, ko bo njen izbranec Gsel Monfilsa lovil polfinale. Foto: Reuters

V prvem nizu že pomislil na predajo
"To je bil res nenavaden obračun. Imel sem velike bolečine v stegenski mišici. Sredi prvega niza sem pomislil, da moram predati dvoboj. Videl sem, da ima Stan težave, saj je res neugodno igrati proti poškodovanemu igralcu. Skušal je le držati žogo v igri in to sem unovčil z nekaj "winnerji". Pred dvobojem sem se počutil dobro, a sem že v uvodni igri začutil bolečine. Protibolečinske tabele sem vzel dovolj hitro in hitro so učinkovale," je bil navdušen Medvedjev, ki dobil 21 od zadnjih 23 dvobojev. V Washingtonu in Montrealu je izgubil v finalu, dobil pa je masters v Cincinnatiju.

Tokrat se je celo opravičil navijačem
"Vzdušje v New Yorku je res naelektreno. Nisem se ravno najlepše vedel, a vseeno me imajo nekateri navijači radi, drugi pač ne. Skušam pač biti jaz. Opravičujem se navijačem," je presenetil Medvedjev, ki tokrat ni izzival gledalcev v zmagovalnem govoru.

Serena Williams je za četrtfinalno zmago potrebovala le 44 minut. Oddala je 15 točk v celotnem obračunu z Vangovo. Foto: Reuters
Serena Williams je za četrtfinalno zmago potrebovala le 44 minut. Oddala je 15 točk v celotnem obračunu z Vangovo. Foto: Reuters

Svitolina izločila Konto
Peta nosilka Elina Svitolina je v uvodnem obračunu devetega dne na stadionu Arthurja Asha ugnala Johanno Konto s 6:4 in 6:4. V polfinalu se bo pomerila s Sereno Williams. Američanka je odpravila Kitajko Čjang Vang s 6:1 in 6:0 po 44 minutah. Razmerje v osvojenih točkah je bilo kar 50:15! V drugem nizu je Vangova osvojila le štiri točke.

Serena do stote zmage v New Yorku
"To je res neverjetno, sem brez besed. Ko sem prvič nastopila tu, sem imela 16 let, danes pa sem prišla do jubilejne stote zmage. Tega si res nikoli nisem mislila. Nisem verjela, da bom še vedno tu," je dejala ameriška zvezdnica, ki je prvega od šestih naslovov na OP ZDA osvojila pri 20 letih, zdaj pa ima pred očmi že 24. naslov na turnirjih za veliki slam.

Svitolina je izenačila svoj najboljši izid na turnirjih za grand slam. V polfinalu je igrala tudi v Wimbledonu, kjer je izgubila proti poznejši zmagovalki Simoni Halep.

Ukrajinka preživlja sanjska tedna v New Yorku. Tudi njen izbranec Gael Monfils ima lepe možnosti za preboj v polfinale. V sredo bo favorit proti Italijanu Matteu Berrettiniju.

NEW YORK
(21.430.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Četrtfinale (M), tabela:
MEDVEDJEV (RUS/5) - WAWRINKA (ŠVI/23)
7:6 (6), 6:3, 3:6, 6:1
DIMITROV (BLG) - FEDERER (ŠVI/3)
3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2
MONFILS (FRA/13) - BERRETTINI (ITA/24)
NADAL (ŠPA/2) - SCHWARTZMAN (ARG/20)


Četrtfinale (Ž), tabela:
BENCIC (ŠVI/13) - VEKIĆ (HRV/23)
ANDREESCU (KAN/15) - MERTENS (BEL/25)
SVITOLINA (UKR/5) - KONTA (VB/16)
6:4, 6:4
S. WILLIAMS (ZDA/8) - Č. VANG (KIT/18)
6:1, 6:0