V Moskvi rojena Sofia Kenin je v Melbournu igrala kot 14. nosilka in se sploh prvič uvrstila v četrtfinale katerega izmed velikih turnirjev. Foto: EPA
V Moskvi rojena Sofia Kenin je v Melbournu igrala kot 14. nosilka in se sploh prvič uvrstila v četrtfinale katerega izmed velikih turnirjev. Foto: EPA
Keninova po preobratu do naslova v Melbournu

21-letna Keninova je prvič igrala v finalih turnirjev za grand slam, medtem ko je Muguruza to izkušnjo doživela četrtič in je že bila zmagovalka Roland Garrosa (2016) in Wimbledona (2017).

V prvem nizu sta obe tekmici prikazali dober, raznovrsten tenis, večino časa pa je bila agresivnejša Španka, ki je do prvega odvzema servisa prišla v tretji igri. Pri vodstvu s 4:2 je imela priložnosti še za drugi brejk, a je Keninova vse štiri ubranila. Američanka je nato izenačila na 4:4 po manjšem padcu v igri Muguruze.

Trenutki neosredotočenosti Španke so bili v primerjavi z drugim nizom precej krajši. V prvem se je zbrala in ga dobila, v drugem pa je storila preveč napak in po izgubljeni četrti igri na svoj servis Keninovi dovolila hitro izenačenje na 1:1 v nizih.

V peti igri tretjega niza zadržala mirno kri pri 0:40
Ta je odlično igrala predvsem v obrambi, v pravih trenutkih pa je znala napasti in si priboriti prednost brejka v šesti igri odločilnega niza. Igro pred tem je zadržala mirno kri pri zaostanku z 0:40 na svoj servis in osvojila verjetno najpomembnejšo igro v dvoboju.

Roka se ji tudi pozneje ni zatresla, po dveh urah in treh minutah pa se je po štirih zaporednih osvojenih igrah veselila uspeha kariere ter ga najprej delila z očetom in trenerjem Alexom, ki je z ženo Leno in takrat nekajmesečno Sofio na začetku leta 1999 iz Rusije odšel čez Atlantik. Za zmago je v žep pospravila 2,49 milijona evrov.

Muguruza, ki je v razburljivem polfinalnem obračunu premagala Simono Halep s 7:6 (8) in 7:5, je dvoboj končala z dvojno napako. Skupaj jih je ob devetih asih naredila osem.

Statistika Kenin Muguruza
Prvi servis (%) 74 57
Asi 2 9
Dvojne napake 0 8
Neizsiljene napake 23 45
Winnerji 28 32
Osvojene točke 92 77
Priložnosti za brejk 5/6 2/12
Točke na mreži 5/7 16/24

"Moje sanje so se uradno izpolnile"
14. nosilka je v Melbournu predtem v četrtfinalu premagala Tunizijko Ons Jabeur, v polfinalu pa še prvo igralko sveta Ashleigh Barty (7:6 (6), 7:5). Napredek 170 centimetrov visoke Američanke, ki ji je vzor njen rojak Andy Roddick, je izjemen, saj je v dveh letih na lestvici WTA napredovala za sto mest. V ponedeljek bo sedma na lestvici WTA.

"To je moj prvi govor. Moje sanje so se uradno izpolnile. Zelo sem hvaležna, da lahko stojim na tem odru. Če imate sanje, naredite zanje vse in uresničile se bodo," je občinstvo očarala Keniniova, ki je najprej čestitala tekmici za prikazano v zadnjih dveh tednih.

Garbine Muguruza ostaja pri dveh zmagah na največjih turnirjih. Foto: EPA
Garbine Muguruza ostaja pri dveh zmagah na največjih turnirjih. Foto: EPA

Vrnitev po turbulentni lanski sezoni
"Postala bom zelo čustvena, zato bom zelo kratka. Sofia, igrala si izjemno in zasluženo si postala zmagovalka. Prav gotovo te bomo še kdaj videli v finalu velikih turnirjev,"
je dejala Muguruza, rojena v Caracasu v Venezueli. Na posodobljeni ponedeljkovi lestvici WTA bo z 32. napredovala na 16. mesto.

Za 26-letno nekdanjo številko ena ženskega tenisa je turbulentna lanska sezona s številnimi osebnimi težavami in poškodbami, ko je padla na 36. mesto. V Melbournu ni bila niti med nosilkami, s čimer je postala prva nenosilka v finalu OP-ja Avstralije po Belgijki Justine Henin pred desetimi leti.

Američanka in Španka sta se pred tokratnim finalom pomerili le enkrat, tudi konec septembra lani v Pekingu je bila v prvem krogu v treh nizih boljša Keninova (6:0, 2:6, 6:2).

Finale:
KENIN (ZDA/14) – MUGURUZA (ŠPA)
4:6, 6:2, 6:2

Keninova spisala izjemno zgodbo v Melbournu