"Nisem želel govoriti, s kom nočem igrati v kvalifikacijah. Se mi zdi, da se, če govoriš o tem, potem zgodi kaj slabega. Kdor koli je nasproti, treba je igrati. Verjamem, da imamo lepe možnosti ne glede na tekmeca," o olimpijskih kvalifikacijah pravi Mike Tobey. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Medtem ko je izbrana vrsta dobila tekmece v olimpijskih kvalifikacijah, je Tobey, ki je bil s 16 točkami prvi strelec tekme, po gladki zmagi Crvene zvezde v Novem mestu nad Krko (67:90) najprej povedal: "Lepo je biti doma." Slovenija je v teh dobrih dveh letih zanj postala drugi dom, še enkrat pa bi v reprezentančni majici rad izkusil igranje pod petimi krogi: "Veselim se poletja. V načrtu imam vrnitev v izbrano vrsto. No, če me bodo le hoteli, bi z veseljem igral. Vedno sem užival v igranju za Slovenijo. Mislim, da je pred nami lepo poletje. Upam le, da bodo vsi igralci zdravi. Kot pravim, za zdaj načrtujem igranje, če bom le vpoklican."

Ko imaš v ekipi Luko, je mogoče vse

Vnovič bi sicer z reprezentančnimi kolegi na parket lahko stopil že februarja, ko bo Slovenija začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo in se bo na domačem parketu pomerila z Ukrajino ter Izraelom. Evroliga in Fiba sta le dosegli dogovor, tako da bodo na voljo vsi košarkarji, ki igrajo v Evropi, toda Tobey (za zdaj) še ne more potrditi sodelovanja: "Res še ne vem. Moral bom govoriti z družino. Sezona je dolga, urnik v Evroligi pa zares težek. To pogajanje bom morda z ženo izgubil. Za februar res težko rečem, kot pravim, načrtujem pa poletno igranje. Vsi igralci se veselimo nove priložnosti. Radi bi šli znova na olimpijske igre in mislim, da imamo dobre možnosti. Smo konkurenčni vsem. Ko imaš v ekipi Luko Dončića, je mogoče vse. Nasploh pa mislim, da imamo dobro ekipo."

Ko se je pred kvalifikacijami za Tokio poškodoval Jordan Morgan, je bil Tobey rešitev KZS-ja, ki je imel pri izbiri zelo srečno roko. 213 centimetrov visoki Američan, ki je letos dopolnil 29 let, se je nemudoma odlično ujel z Luko Dončićem, odigral izvrstno olimpijske kvalifikacije v Kaunasu in potem bil na vrhunski ravni tudi v japonski prestolnici. Ne nazadnje je bil prvi skakalec turnirja pod petimi krogi. Lani je nastopil tudi na EuroBasketu, kjer je imel težave s poškodbo, toda čeprav ni našel takšnega ritma kot leto poprej, je bil med najučinkovitejšimi v vrsti Aleksandra Sekulića. Tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu je bil eden boljših v slovenskem taboru in prispeval pomemben delež k – predvsem glede na okoliščine – zglednemu sedmemu mestu.

Tobey je bil prvi strelec in statistično najboljši igralec tekme Krka – Crvena zvezda. Foto: KK Krka/Drago Perko
Tobey je bil prvi strelec in statistično najboljši igralec tekme Krka – Crvena zvezda. Foto: KK Krka/Drago Perko

Po koncu prvenstva je v Manili stopil pred slovenske novinarje in tedaj svojo reprezentančno prihodnost malce zavil v tančico skrivnosti: "V tistem trenutku res nisem bil prepričan. Nisem vedel, kako bo šla sezona. Ko si v takem trenutku, ko je konec prvenstva, je težko zbrati misli in sprejeti odločitve. Po grenkem porazu v četrtfinalu je bilo težko. Zdaj, ko pogledam nazaj, je bilo poletje uspešno. Nismo imeli sreče s poškodbami, tako da je bil rezultat dober. V tistem trenutku sem bil še čustven in sem mogel z gotovostjo reči, da bom igral. Mislim, da ni bilo čudno, da nisem imel dokončnega odgovora. Potem sem sčasoma dobro razmislil in se pogovoril z družino. Priložnost, da bi še enkrat šel na olimpijske igre, je nekaj posebnega. Zdaj bi tudi oni lahko prišli tja in me podpirali. Kot pravim, se veselim priložnosti, ki jo prinaša poletje."

Zvezda suverena v Ligi ABA, več težav pa ima v Evroligi

Z novo sezono je Američan s slovenskim potnim listom tudi sprejel nov izziv v karieri. Španija je bila njegova prva evropska destinacija. Potem ko je šest let preživel v močni Ligi ACB, kjer je zaigral za Valencio in Tenerife, zadnjo sezono pa preživel v Barceloni, je zdaj podpisal s Crveno zvezdo. V Beogradu so sestavili izvrstno zasedbo, na papirju morda celo najmočnejšo do zdaj, vendar pa rdeče-beli sezone niso začeli popolnoma po pričakovanjih. V Evroligi so s tremi zmagami na desetih tekmah trenutno 16.: "V Ligi ABA igramo dobro, v Evroligi pa se mučimo. Nismo še našli pravega ritma. Sam ne igram dobro v Evroligi. Se še iščem. Toda to je del profesionalnega športa. Moram se zbrati in čim prej začeti igrati bolje. Moramo se dvigniti, saj imamo dobro ekipo in velika pričakovanja. Verjamem, da nam bo kmalu uspelo strniti vrste. Nisem še bil v ekipi, ki bi po prvem mesecu menjala trenerja. Toda položaj je, kakršen je. Mislim, da igramo boljšo košarko, kot smo jo, nekaj pa še manjka. Če pogledamo do zadnje tekme, smo bili vedno blizu, je pa neka malenkost, ki bo naredila razliko."

V Ligi ABA v povprečju igra dobrih 18 minut na tekmo in dosega 12,3 točke, v Evroligi pa njegova minutaža znaša nekaj več kot 12, prispeva pa 3,6 točke. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović
V Ligi ABA v povprečju igra dobrih 18 minut na tekmo in dosega 12,3 točke, v Evroligi pa njegova minutaža znaša nekaj več kot 12, prispeva pa 3,6 točke. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Je pa zato klub z Malega Kalemegdana bistveno uspešnejši v Ligi ABA, kjer je z enim porazom na devetih tekmah prvi. Tobey je z 12,3 točke v povprečju v jadranskem tekmovanju celo najboljši strelec srbskega velikana. Čeprav je Zvezda izgubila derbi z velikim tekmecem Partizanom in realno edinim konkurentom za naslov, pa ima pred njim lep naskok v boju za prednost domačega terena v morebitnem finalu, saj imajo črno-beli že dva poraza več. Oba kluba sta letos sestavila zares kakovostni moštvi, zato so ob velikem rivalstvu beograjski derbiji zdaj, ko imata oba tudi konkretne evroligaške ambicije, še toliko zanimivejši.

Dončić, Dragić in Teodosić Tobeyjevi Božički

Tobey: Imamo odlično ekipo in veselim se že olimpijskih kvalifikacij

"Derbi je res nekaj neverjetnega. V gosteh je še bolj noro, ko so navijači proti tebi. Super izkušnja, čeprav smo žal oba derbija letos izgubili, lahko pa bi oba dobili. Brez dvoma eno najbolj norih, če ne kar najbolj noro vzdušje, v katerem sem igral. Se veselim, ko bomo mi gostitelji," je spregovoril o dveh obračunih s Partizanom, o samih navijačih pa dodal: "Na splošno je nekaj posebnega igrati, ko imaš za sabo tako podporo. Navijači nam dajejo veliko energije. V Evroligi nam, kot pravim, neka malenkost manjka. Radi bi se oddolžili navijačem, da jim vrnemo za to podporo. Pridejo na vsako tekmo. Skoraj 20.000 jih je na Evroligi in nas vedno podpirajo. Ko bomo ujeli zmagoviti ritem, bo zagotovo velika stvar zanje. Že zdaj je vsaka tekma. Zavedamo se, da imamo s tem res lepo prednost, ko igramo doma. Nasprotnik ve, v kaj prihaja. Vse skupaj je izjemna izkušnja."

V navezi z Dončićem se je v slovenskem dresu izkazal v igri "pick and roll" oziroma "pick and pop", saj ima za visokega igralca kar "mehko" roko, pri Zvezdi pa je že nekajkrat lepo sodeloval tudi s srbskim košarkarskim virtuozom Milošem Teodosićem: "Je izjemen. Res neverjetno talentiran. Proti Krki sem zgrešil en lahek "zicer", ko mi je podal. Se mu moram oddolžiti. Sem srečnež, da lahko igram s takimi košarkarji. Lahko primerjam z lanskim poletjem, ko sem igral z Goranom Dragićem in Lukom. Zdaj, ko se bliža božič, lahko rečem, da je bilo tedaj zame, kot bi imel ob sebi dva Božička. Zdaj pa znova. Luko poleti in zdaj Miloša. Kot pravim, sem srečnež."