Predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Foto: www.alesfevzer.com

V izjavi, ki jo je Sodišče EU-ja objavilo prejšnji teden, je bilo zapisano: "Pravila Fife in Uefe, ki od organizatorjev novih klubskih tekmovanj, kot je Superliga, zahtevajo njuno predhodno odobritev ter prepovedujejo klubom in igralcem sodelovanje v teh tekmovanjih, so nezakonita oziroma v nasprotju s pravom EU-ja." Dodali so, da sta Fifa in Uefa zlorabili prevladujoči položaj.

Po sodbi je podjetje A22, ki predstavlja interese snovalcev t. i. Superlige, razglasilo zmago, a je Uefa poudarila, da sodba ne predstavlja potrditve projekta Superlige.

Uefa je zdaj Sodišču EU-ju v Luksemburgu poslala tudi pismo, v katerem zahteva spremembo sporočila za medije, češ da je to "netočno" in "v nasprotju z vsebino sodbo", piše The Times. Vodilni na Uefi še menijo, da je bila izjava prilagojena na način, da bi pritegnila več pozornosti.

V pismu je zapisano, da sporočilo za javnost, ki so ga objavili mediji po vsem svetu, ni odraz celotne sodbe sodišča EU-ja, v kateri je pojasnjeno, da lahko športne organizacije zaprosijo za izjeme od evropskih pravil o konkurenci, če dokažejo, da je to v javnem interesu.

"Čeprav se zavedamo, da sporočila za javnost niso zavezujoča za sodišče, so osrednja točka medijske pozornosti v odmevnih primerih, ki neizogibno vplivajo na dojemanje in ugled Uefe, med drugim zaradi izjemne resnosti obtožbe o zlorabi prevladujočega položaja," pravijo pri Uefi in prosijo za spremembo sporočila za javnost, da bo natančno odražalo sodbo sodišča.

Španec Juan Carlos Gonzalez Alvarez, vodja komunikacijske enote Sodišča EU-ja, je za The Times dejal, da sodišče ne bo javno odgovorilo na Uefino pismo. Poudaril je, da sporočilo za javnost vsebujejo opombo, v kateri je navedeno, da gre za "neuradni dokument za uporabo v medijih, ki za sodišče EU-ja ni zavezujoč".