"Črna mamba" ima bronasti kip v družbi legend LA Lakersov. Foto: AP

Šestmetrski kip prikazuje Bryanta v beli majici s številko osem, ko visoko dvigne kazalec ob odhodu s parketa. To se je zgodilo na njegovi tekmi kariere, na kateri je 22. januarja 2006 dosegel 81 točk proti Torontu v Staples Centru.

Sorodna novica Bryant po koncu izjemne kariere: Nikoli ne bi odšel v drug klub po prstan

Okoli kipa je bilo tudi pet replik lovorike Larryja O'Briena. Bryant je osvojil naslov prvaka v Ligi NBA z Lakersi v letih 2000, 2001, 2002, 2009 in 2010. Pri zadnjih dveh naslovih je bil tudi MVP finala. V 20-letni karieri je igral le za Lakerse, dosegel je 33.643 točk. Pred njim so na večni lestvici Lige NBA le LeBron James, Kareem Abdul-Jabbar in Karl Malone.

Žena Vanessa Bryant, lastnica Lakersov Jeanie Buss, dolgoletni soigralec in dobri prijatelj Kobeja Bryanta Derek Fisher, legendarni center Kareem Abdul-Jabbar in najuspešnejši trener v Ligi NBA v zgodovini Phil Jackson so imeli čustvene govore.

Solze so tekle štiri leta in dva tedna po smrti Kobeja Bryanta. S hčerko Gianno sta umrla v helikopterski nesreči 26. januarja 2020. Drugi kip bo posvečen obema, tretji kip pa bo namenjen drugemu delu Bryantove kariere, v katerem je nosil številko 24.

Na svečani prireditvi v Los Angelesu so se zbrali številni zvezdniki. Foto: AP
Na svečani prireditvi v Los Angelesu so se zbrali številni zvezdniki. Foto: AP

Shaquille O'Neal, Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Jerry West, Elgin Baylor in nepozabni komentator tekem Lakersov Chick Hearn že imajo svoje kipe pred dvorano Crypto.com, ki se je med letoma 1999 in 2022 imenovala Staples Center.

Phil Jackson, ki je osvojil šest naslovov s Chicagom in pet z LA Lakersi, je povedal zanimive anekdote, ki sta jih doživela z Bryantom. Foto: AP
Phil Jackson, ki je osvojil šest naslovov s Chicagom in pet z LA Lakersi, je povedal zanimive anekdote, ki sta jih doživela z Bryantom. Foto: AP

Legendarni Jackson se je spomnil tudi na prosta meta Vujačića
Svečane prireditve, ki je trajala 50 minut, so se udeležili številni zvezdniki Lige NBA. Prišel je komisar Lige NBA Adam Silver, dolgoletni prijatelj in tekmec Kobeja Bryanta Dwyane Wade, prav poseben aplavz sta dobila Pau Gasol in Ron Artest, ki je zadel odločilno trojko na sedmi tekmi finala 17. junija 2010 proti Bostonu. Med povabljenimi gosti je bil tudi Saša Vujačić, ki je doživel najlepša leta kariere kot Bryantov soigralec.

"Na tisti znameniti tekmi je Bryant iz igre metal le 6/24. Prav nič mu ni uspevalo, a vseskozi sem ga miril, da bo njegov čas še prišel. V zadnji četrtini se je odprlo. Podal je do Artesta, ki je zadel tisto trojko. Za konec je še Saša Vujačić zadel dva prosta za potrditev naslova," je povedal Phil Jackson, ki je vodil Bryanta do vseh petih naslovov.

Žena Vanessa je težko skrila solze ob zelo čustvenih govorih. Foto: AP
Žena Vanessa je težko skrila solze ob zelo čustvenih govorih. Foto: AP

Spomnil se je številnih zgodb in odlično opisal zagrizenost Kobeja Bryanta: "Kobe se ni veliko družil s soigralci. V sobi je analiziral tekme, medtem ko so drugi lovili dekleta in se vozili z dragimi avtomobili."

78-letni Jackson je imel imeniten govor. Vsega se je spomnil iz glave. Ima težave s kolki, zelo težko hodi, a spomin je še vedno odličen.

Prisotni so bili številni nekdanji igralci Lakersov, Bryantovi soigralci in tudi zdajšnja ekipa Jezernikov. Najbolj navdušen je bil novi ljubljenec občinstva Austin Reaves. Trener Darvin Ham upa, da bo nepozabno popoldne pred dvorano dalo navdih ekipi za odločilni del sezone.