Miha Zajc je navdušil številne gledalce v dvorani Tivoli. Foto: SŽ Olimpija
Miha Zajc je navdušil številne gledalce v dvorani Tivoli. Foto: SŽ Olimpija

V Tivoliju se je zbralo 2.225 gledalcev. Vzdušje je bilo na ravni končnice, z naskokom najboljše v letošnji sezoni. Izkazali sta se tudi navijaški skupini. Tudi Celovčani so imeli glasno podporo s tribun.

Miha Zajc, ki je 25. aprila 2019 z izjemno predstavo v zadnji tretjini zagotovil Olimpiji državni naslov proti Jesenicam, je tokrat znova navdušil. To je bila njegova življenjska tekma proti zelo močnemu tekmecu, ki je eden glavnih favoritov za naslov prvaka v Ligi IceHL.

Zajc po življenjski partiji: Vrata se kar odprejo
"Mislim, da je bila to moja življenjska partija. Še sam sem presenečen. Take stvari se dogajajo v športu. Vrata se kar odprejo. Vse je kar naenkrat popolnoma preprosto, a seveda ni tako. Navijači so bili nori. Tako to sezono še ni bilo. Imeli smo veliko energije, po zaostanku z 0:3 nihče ni pomislil, da smo brez možnosti. Imeli smo neverjetno željo, zdaj pa se je dvignila še samozavest," je bil po koncu navdušen Zajc, ki je skupaj s soigralci na ledeni ploskvi podpisoval klubske koledarje navijačem.

Veliko veselje zmajev po najbolj čustveni zmagi sezone v Tivoliju, kjer so skoraj enajst mesecev čakali na zmago. Foto: SŽ Olimpija
Veliko veselje zmajev po najbolj čustveni zmagi sezone v Tivoliju, kjer so skoraj enajst mesecev čakali na zmago. Foto: SŽ Olimpija

Gledalci končno doživeli pravi spektakel
Olimpija in KAC sta odigrala najboljšo tekmo sezone v Tivoliju. Če ne najbolj kakovostno, pa zagotovo najbolj zanimivo. Občinstvo je lahko uživalo v lepih akcijah, v rednem delu je padlo kar ducat golov. Že ob začetnem metu ploščka, ki ga je izvedel pevec Vili Resnik (v Tivoliju je nato zabaval občinstvo ob odmoru), je bilo jasno, da bo to zanimiv večer. Vzdušje je bilo praznično.

Celovčani zelo učinkoviti v uvodni tretjini
Celovčani, ki so že 26. novembra na Celovški 25 izgubili po kazenskih strelih, so bili zelo motivirani. V prvi tretjini so bili precej boljši tekmec. Povedli so v 9. minuti, ko je Matt Fraser z desne strani skušal podati pred vrata, Tobias Sablattnig pa je podstavil palico in potisnil plošček med nogama Lukaša Horaka v mrežo.

Nik Simšič je v 12. minuti z leve strani zadel prečko, nato pa je z bekhendom iz bližine zgrešil vrata. Po četrt ure igre so zmaji opravili nepravilno menjavo, imeli so šest igralcev na ledu in KAC je imel prednost igralca več. Manuel Ganahl je z desne strani potisnil plošček v mrežo, potem ko je njegov prvi strel Horak še uspel odbiti. Minuto in pol pred koncem prve tretjine je Nicholas Petersen izza vrat lepo podal pred gol, kjer je Lukas Haudum pospravil plošček pod prečko za 0:3. Zmaji so imeli slabe reakcije v obrambni tretjini, naredili so preveč napak.

Bičevskis ob "power playu" vlil upanje
Na začetku druge tretjine je Haudum padel za vrati Olimpije, sam se je zaletel v ogrado, nato pa z rokavico pokril plošček in prejel dve minuti kazni. Ljubljančani so silovito pritisnili z igralcem več. Trevor Gooch je pred vrati našel Marisa Bičevskisa, ki je z bekhendom spretno ukanil Floriana Vorauerja.

Spretni Zajc ekspresno izenačil
V 26. minuti je Gooch na levi strani podal do Zajca, ki je podstavil palico in znižal na 2:3. Zmaji so se razigrali, nevarne akcije so se vrstile. V 29. minuti je kapetan Žiga Pavlin močno streljal z desne strani, Zajc pa je znova spretno podstavil palico in potisnil plošček v mrežo.

KAC znova povedel po (pre)strogi kazni za Panceta
Sredi naleta Olimpije sta si v lase skočila Jesper Jensen Aabo in Žiga Pance, ki je napadalca KAC-a hitro spravil na ledeno ploskev, a si prislužil dve minuti več kazni. KAC je znova povedel, ob "power playu" je Johannes Bischofberger z diagonalnim strelom ukanil Horaka.

Po golu Fraserja zmaji v velikih težavah
Tudi na začetku zadnje tretjine so imeli zmaji igralca manj. Jan Čosić je moral na kazensko klop zaradi nepravilnega zadrževanja in Haudum je z leve strani z diagonalnim strelom povišal na 3:5 v 45. minuti. Razigrani Zajc je prav tako zadel ob prednosti igralca več. V 48. minuti je izza vrat streljal v hrbet vratarja Vorauerja in plošček se je odbil v mrežo. V 53. minuti je vse kazalo na zmago Celovčanov, saj je Fraser prestregel plošček, ušel Charlieju Doderu, zadrsal sam pred Horaka in ga ukanil za 4:6.

Trevor Gooch je z najlepšim zadetkom tekme izsilil podaljšek. Foto: www.alesfevzer.com
Trevor Gooch je z najlepšim zadetkom tekme izsilil podaljšek. Foto: www.alesfevzer.com

Gooch z mojstrovino izsilil podaljšek
V 55. minuti je Raphael Herburger moral na kazensko klop zaradi spotikanja. Ville Leskinen je močno streljal, odbit plošček pa je Bičevskis podaljšal do Zajca, ki je četrtič na srečanju zatresel mrežo. Veselje se še ni poleglo, ko je Zajc podal od Goocha, ki si je plošček velemojstrsko potisnil z bekhednom med nogama, preigral Stevna Stronga in z desne strani zatresel mrežo.

Horak dvakrat preprečil veselje Muršaku
42 sekund pred koncem rednega dela je bil izključen Simšič. Borbeni zmaji so zdržali silovit pritisk Celovčanov, nato pa so odbili vse nalete tudi na začetku podaljška, ko je KAC igral s štirimi igralci proti trem zmajem. Horak je bil na velikih preizkušnjah, najbolj pa se je izkazal v zadnji akciji podaljška. Pet sekund pred koncem je odbil strel Muršaka, nato pa se je odlično odzval tudi po drugem poskusu Mariborčana.

Zajc kronal imeniten večer s prefinjenim kazenskim strelom
Pri kazenskih strelih je v prvi seriji Zajc s prefinjenim strelom poslal plošček pod prečko. Blestel je Horak, odbil je strele Ganahla, Hauduma in Fraserja. Olimpija je osvojila dve točki, a občutek je bil, da bo ta tekma še zelo pomembna po koncu rednega dela.

Pance: Ključno bo, da bomo zmagovali proti ekipam z dna
"To je bila neverjetna tekma. Ne spomnim se, kdaj je bilo nazadnje toliko gledalcev v Tivoliju. To res zelo pomaga. V takem vzdušju tudi po zaostanku z 0:3 in 4:6 tekme še ni konec. Velika vrnitev nam je uspela že v Beljaku. Ko te navijači nosijo v dobrem in slabem, je to vedno posebna tekma. Zdaj vidimo, da nam ta glasna podpora zelo manjka zadnja leta. Upam, da se bo trend povečevanja gledalcev na tribuni nadaljeval. Ključno bo, da bomo zmagovali proti ekipam z dna lestvice. Najprej že v soboto proti Asiagu," je razmišljal Žiga Pance, ki bo v ponedeljek praznoval 35. rojstni dan.

Karhula: V zadnjih desetih minutah sem se spremenil v navijača
Zelo dobro razpoložen je bil tudi trener Antti Karhula, ki je konec januarja prišel v Ljubljano. Dolgo časa je moral čakati na prvo domačo zmago. Zdaj zmaji v Tivoliju igrajo precej bolje.

"To je bila nora tekma. Nekaj je bilo v zraku. Navijači so zares uživali. Ne vidiš vsak dan 12 golov. Trenerji seveda gledamo drugače, a v zadnjih desetih minutah sem se spremenil v navijača. Užival sem v tem prazničnem večeru v imenitnem vzdušju. Od mojega prihoda v Ljubljano tako glasno še ni bilo v tej dvorani. To je bila najboljša tekma, ki sem jo vodil s klopi v tej dvorani," je bil nasmejan Finec.

"Če bomo tako igrali tudi na naslednjih tekmah, bo prišlo še več gledalcev. Prepričan sem, da bo gostujočim ekipam zelo težko v Tivoliju. Na klopi sem čutil, da fantje iz minute v minuto postajajo bolj samozavestni. "

Ugaja jim vloga avtsajderja
Olimpija je v tej sezoni odlično igrala na gostovanjih, proti ekipam z vrha lestvice je osvojila veliko nepričakovanih točk. Težava ostajajo tekme proti tekmecem z dna. Gradec in Dunaj sta odnesla tri točke iz Tivolija, Vorarlberg pa je kar trikrat ugnal zmaje.

"Imamo zelo mlado ekipo, ki še nima v krvi popolnega profesionalizma. Izkušeni igralci se ne ozirajo na tekmeca. Mladi igralci potrebujejo čas, da bodo konstantno igrali na visoki ravni. Imamo zelo velika nihanja. Ugaja nam vloga avtsajderja. V četrtek v Salzburgu vsekakor ne bomo favoriti. Pametno bomo morali igrati, saj bodo napadali z vseh strani po teh porazih, ki so jih doživeli. Januarja nas čaka res naporen spored, tekme si sledijo na dva dni in to bo velik izziv za vse," je še dodal Karhula.

Jan Muršak je prepričan, da ima KAC še precej rezerve, čeprav je tik pod vrhom lestvice. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Muršak je prepričan, da ima KAC še precej rezerve, čeprav je tik pod vrhom lestvice. Foto: www.alesfevzer.com

Muršak: Navijači so bili ekstra igralec Olimpije
Jan Muršak je bil že drugič v zadnjih štirih tednih blizu zmage v Tivoliju, a po kazenskih strelih se je druga točka znova izmuznila.

"Po vodstvu s 3:0 smo bili površni in hitro je bilo 3:3. Znova smo začeli igrati bolje, a smo prelahko dobivali zadetke. Preveč je bilo nihanj v igri. Olimpija je ostala v igri. Ko smo prikazali pravo igro, smo dokazali, da smo veliko boljša ekipa. To v Tivoliju že drugič ni bilo dovolj za zmago. Prvič v tej sezoni smo igrali v popolni postavi. Znova se je pokazalo, da igramo boljše, ko nismo popolni. Imel sem veliko priložnosti za zadetek. Nisem igral na zadnjih petih tekmah, a to ne sme biti izgovor," je razmišljal 35-letni Mariborčan.

"Navijači so stali Olimpiji ob strani v težkih trenutkih. Tokrat so bili njihov ekstra igralec. Mi imamo še veliko rezerv. Take tekme so dobro opozorilo, saj nam pokažejo, da nismo tako dobri kot se včasih zdi," je dodal Muršak.

Naslednji obračun bodo Ljubljančani igrali v četrtek v Salzburgu, v soboto pa bo v Tivoliju zelo pomembna tekma proti Asiagu, ki je na lestvici tik za zmaji.


32. krog:

SŽ OLIMPIJA − KAC CELOVEC
7:6 (0:3, 3:1, 3:2) - kazenski streli
2.224; Bičevskis 24., Zajc 26., 29., 48., 55., Gooch 55.; Sablattnig 9., M. Ganahl 17., Haudum 19., 45., Bischofberger 33., Fraser 53.

DUNAJ − SALZBURG
3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

FEHERVAR − GRADEC
5:2 (2:0, 0:0, 3:2)

LINZ − INNSBRUCK
1:3 (1:0, 0:2, 0:1)

BOLZANO − BELJAK
3:2 (0:1, 3:1, 0:0)

PUSTERTAL − VORARLBERG
3:6 (2:3, 0:1, 1:2)

Lestvica:                    * x      
FEHERVAR               31 20 2 1 8  65
LINZ                   30 15 3 5 7  56
KAC CELOVEC            30 15 3 5 7  56
SALZBURG               29 15 4 2 8  55
BOLZANO                30 15 4 0 11 53
BELJAK                 29 13 3 2 11 47
--------------------------------------
PUSTERTAL              30 14 1 3 12 47
INNSBRUCK              30 12 3 5 10 47
VORARLBERG             30 11 1 3 15 38
SŽ OLIMPIJA            29  8 4 2 15 34
--------------------------------------
DUNAJ                  30  6 4 4 16 30
ASIAGO                 29  5 4 5 15 28
GRADEC                 29  4 4 3 18 23
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih