39-letni Žan Košir je v sezoni 2014/15 postal prvi slovenski deskar, ki je osvojil veliki kristalni globus, njegovo kariero pa so seveda zaznamovale tudi tri olimpijske medalje Foto: BoBo
39-letni Žan Košir je v sezoni 2014/15 postal prvi slovenski deskar, ki je osvojil veliki kristalni globus, njegovo kariero pa so seveda zaznamovale tudi tri olimpijske medalje Foto: BoBo

Prenos izločilnih bojev iz Carezze bo po 13.10 na TV Slovenija 2.

Slovenski tekmovalci, v ekipi bodo tudi letos Tim Mastnak, Rok Marguč, Žan Košir in Gloria Kotnik, vanjo vstopajo z novim vodstvom, vodenje odbora za deskanje pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) je prevzel Jože Torkar. Torkar je v glasovanju premagal Matevža Petka, nekdanjega svetovnega podprvaka v akrobatskih skokih. V odboru je tudi nekdanja uspešna tekmovalka Polona Zupan, po septembrskem odstopu Jureta Hafnerja pa je začasno trenersko vlogo začasno prevzel Italijan Meinhard Erlacher, nekdanji deskar.

Praktično smo bili čez noč prisiljeni iskati novega trenerja. Na začetku smo bili skeptični, Erlacherja nismo dobro poznali, a zdaj smo presenečeni, kako smo se dobro ujeli. Očitno je neka višja sila hotela, da se najdemo skupaj. Treningi so bili res dobri, on tukaj v Italiji pozna vsak hribček, pozna vse šefe smučišč in nam je zagotovil res dobre pogoje.

Žan Košir

Z novim trenerjem so se deskarji dobro ujeli
Južni Tirolec, s katerim so tekmovalci zelo zadovoljni, bo delo opravljal le do konca leta, se pa dogovarjajo, da bi delo spet prevzel pozneje, predvsem si ga želijo za predolimpijsko in olimpijsko sezono. "Praktično smo bili čez noč prisiljeni iskati novega trenerja. Na začetku smo bili skeptični, Erlacherja nismo dobro poznali, a zdaj smo presenečeni, kako smo se dobro ujeli. Očitno je neka višja sila hotela, da se najdemo skupaj. Treningi so bili res dobri, on tukaj v Italiji pozna vsak hribček, pozna vse šefe smučišč in nam je zagotovil res dobre pogoje," je dejal Košir.

"A vse to bo treba dokazati na tekmah, drugače to ne bo štelo nič. Treningi so nekaj, tekme pa povsem nekaj drugega, to vidimo v formuli, na smukih in v nekaterih drugih športih. Smo pa optimisti, z vsemi, s katerimi smo se primerjali, smo bili vsaj enakovredni, če ne hitrejši," je z novim vodjo stroke ter pripravljenostjo zadovoljen Košir, najizkušenejši v slovenski vrsti, ki je za MMC povedal, da je še vedno dovolj dober za kakšne stopničke svetovnega pokala, ne pa, da bi bil na prav vsaki tekmi v igri za zmago.

Žan Košir za MMC: Občasno se še vidim na stopničkah

Nova sezona je pred vrati. Kakšni so cilji, ste še vedno dovolj dobro pripravljeni tudi za kakšno zmago?
Veliko večino časa še vedno namenjam deskanju. Vidim se kot del deseterice v svetovnem pokalu in da sem občasno na stopničkah, ne pa, da bi bil od prve do zadnje tekme v špici, razen če bi imel opremo boljšo od ostalih. Oprema namreč še vedno igra veliko vlogo pri deskanju, še kako pomembno je tudi, da najdeš prave nastavitve.

Ima deskanje še svoje mesto v pestri paleti zimskih športov?
V tem majhnem prostoru se moramo ves čas dokazovati, da si zagotovimo medijski prostor oziroma zanimanje pokroviteljev. Vemo, koliko zanimivih globalnih športov obstaja, ki so daleč pred deskanjem. Zimski športi imajo še to težavo zaradi podnebnih sprememb. Sicer pa je letošnja sezona videti obetavno, vsako leto je več tekem, letos jih bo v svetovnem pokalu 17, tudi na novih prizoriščih, dve na Poljskem, od koder je vse več mladih deskarjev, ena v Švici, tudi v Bolgariji bomo letos tekmovali.

Nekoč je kazalo, kot da bo deskanje po priljubljenosti prehitelo alpsko smučanje, a se to ni zgodilo ...
Naš šport ni tako enostaven, to je največja težava. Imam petletnega sina, vidim, da bi raje smučal, ker je to lažje. Pri deskanju sta obe nogi fiksirani na eno desko, pri alpskem smučanju pa ne in je že lažje priti na vlečnico, če ne drugega. Težava so tudi slabe zime. Snega ni veliko, na poledenelem smučišču je težko deskati. Sem pa opazil, ko sem bil pred tremi leti v Argentini, da je tam med rekreativci več deskarjev kot smučarjev.

Ali je še tako, da se deskarji zelo strastno lotevati tudi poletnih športov?
Drži, številni so se preusmerili predvsem v kajtanje, kjer je precej manj obremenitev za telo. Veliko deskarskih kolegov tako srečujem Lefkadi. Jernej Demšar, s katerim sva nekoč skupaj tekmovala, potem je bil moj trener, ima že več kot 10 let svojo šolo kajtanja. Sam grem poleti zelo rad na gorsko kolo, Slovenija je idealna za kolesarstvo in tudi obisk gora. Deskarji smo seveda radi v naravi, radi imamo hribe in sonce. Že zdaj mi gredo dlake pokonci, ko pomislim, kako je zjutraj, ko v soncu prideš na zasneženo smučišče. Podobno je tudi, ko se zapelješ s kolesom v gozd ali ko kajtaš v turkizni vodi ali ob sončnem vzhodu.

Četverica slovenskih deskarjev pred novo sezono

Najbolj konstanten trenutno Žan Košir
Po informacijah iz slovenskega tabora trenutno prav on kaže najbolj konstantne predstave. "Primerjave kažejo, da je najhitrejši oziroma najbolj konstanten. Zato napovedujem, da bo vsaj v uvodu najboljši Slovenec," je priznal Marguč, drugi najstarejši slovenski tekmovalec, nekdanji svetovni prvak, ki je lani ob koncu sezone kazal odlično formo, kar mu je dodalo dodaten zagon za delo. "V prejšnjih letih sem imel obilo smole z zdravjem, žal se to nadaljuje. Pred 14 dnevi me je zagrabilo v križu, tako da na prvih tekmah še ne pričakujem odmevnih rezultatov. A menim, da smo dobro trenirali, imam dobre občutke, ki sem jih prenesel s konca lanske sezone. Prav zaradi teh občutkov nisem menjal opreme, tekmoval bom z lansko," je dejal Celjan, ki je navdušen nad novico, ki sicer še ni uradno potrjena, da bo na olimpijskih igrah 2026 tekma v Cortini in ne v Livignu, kar je bil prvoten načrt. V Cortini bo sicer to soboto tudi nočna tekma svetovnega pokala.

Tim Mastnak. Foto: EPA
Tim Mastnak. Foto: EPA
Tim Mastnak upa na boljše nastope tudi na slabše pripravljenih progah

Mastnak: Verjamem, da bo vsaj en Slovenec pri vrhu
Mastnak se je slovenski ekipi pridružil šele v Italiji, tako da veliko primerjav s Slovenci ni imel, se je pa na uspešnih treningih na Švedskem, kjer je naredil vse, kar je načrtoval, lahko primerjal z Nemci, s katerimi v zadnjih letih trenira, Italijanom Rolandom Fischnallerjem in Bolgarom Radoslavom Jankovom, ki sta prav tako vadila z njimi.

"S teh treningov oziroma simulacij tekem imam pozitiven izplen, to mi daje dober občutek in samozavest. Prav tako vem, kako se v Carezzi pride do dobrega rezultata, tu sem že zmagal, pa bil na tekmi, ki je potem odpadla, najhitrejši v kvalifikacijah. Je pa veliko odvisno od pogojev na progi," je povedal Mastnak. "Verjamem, da bo vsaj en Slovenec pri vrhu. Vem, da smo vsi hitri, vsi smo dobitniki kolajn z največjih tekmovanj. Z uspehi si podajamo štafetno palico, enkrat je boljši eden, drugič drugi. Bomo videli, kako bo na letošnjih tekmah. Vsak zase si želi biti najboljši in bo to poskušal tudi pokazati, je pa trening eno, tekma pa drugo," olimpijski podprvak trenutno ne želi napovedovati, kdo od Slovencev bo imel letos glavno vlogo.

Visoka pričakovanja ima tudi Gloria Kotnik
Visoka pričakovanja ima tudi edina slovenska predstavnica v svetovnem pokalu Kotnik. Lani je v Cortini dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu, a se je pozneje spet poškodovala. Tako se je na novo sezono spet morala pripravljati po prilagojenem programu, a je na to že vajena, tako da posebne drame iz tega ne dela. Tudi pričakovanj, ki jih sicer raje drži za sebe, ni zmanjšala. "Seveda imam visoke cilje, ki pa jih nerada delim z javnostjo, ker imam občutek, da si s tem ustvarjam dodaten pritisk. Glede na pretekle sezone pa je jasno, da se želim osredotočiti na skupni seštevek svetovnega pokala," pa je sramežljivo svoj glavni cilj v sezoni brez velikega tekmovanja izpostavila bronasta z olimpijskih iger v Pekingu.

V ženski konkurenci menjava generacij, med moškimi v ospredju Avstrijci in Italijani

Konkurenca pri ženskah bo na tekmah nekoliko manjša kot prejšnja leta. Zaradi znanih razlogov ne bo Rusinj, nekaj tekmovalk je tudi končalo kariero, nekaj jo je prekinilo zaradi nosečnosti. Pri fantih po upokojitev ni bilo, tako da na vrhu kakšnih večjih sprememb ne bi smelo biti, predvsem to velja za olimpijsko disciplino, paralelni veleslalom. Glavno besedo naj bi imeli veterani na čelu z Avstrijci Benjaminom Karlom, Andreasom Prommeggerjem, Fabianom Obmannom, Alexandrom Payerjem, Italijani s Fischnallerjem, Aaronom Marchem, Mauriziem Bormolinijem, med najboljše pa bodo poskušali priti tudi nekateri posamezniki iz drugih držav, med njimi tudi Slovenci. Ti so v popolni sestavi v Carezzi nekaj dni že trenirali, razmere na progi so dobre, podlaga je trda, naslednje dni pa naj bi zapadel nov sneg, kar malo skrbi, toda tekma nikakor ne bi smela biti pod vprašajem. Lani sta kristalni globus osvojila Obmann in Švicarka Julie Zogg, Mastnak je bil na 14. mestu najboljši Slovenec, Kotnik je bila 16.