Ogledovanje prizorišča, kjer naj bi julija potekala olimpijska tekmovanja v deskanju na valovih. Foto: AP
Ogledovanje prizorišča, kjer naj bi julija potekala olimpijska tekmovanja v deskanju na valovih. Foto: AP

Gradnjo ogromnega stolpa za sodnike so ustavili po kritikah tamkajšnjih prebivalcev, da je tovorni čoln poškodoval koralni greben blizu prizorišča v vasi Teahupo'o.

Posnetki, ki jih je objavila okoljevarstvena organizacija Save Teahupo'o Reef (Rešite greben Teahupo'o), prikazujejo barko, nasedlo na koralnem grebenu, in polomljene korale. ISA je sporočil, da ga je dogodek "užalostil in presenetil". Iz zveze so tudi potrdili, da je vlada Francoske Polinezije ustavila "vsa nadaljnja testiranja in priprave, da bi preučila incident in se iz njega kaj naučila".

Sorodna novica Bodo deskarji pariških olimpijskih iger valove lovili na Tahitiju?

Teahupo'o slovi kot eno najboljših prizorišč za deskanje na valovih na svetu in že dolgo gosti mednarodna tekmovanja v deskanju.

Teahupo'o slovi kot izjemna lokacija za deskarje. Foto: AP
Teahupo'o slovi kot izjemna lokacija za deskarje. Foto: AP

A so to do zdaj izvajali z lesenim sodniškim stolpom, prebivalci pa pravijo, da bo gradnja precej večjega aluminijastega stolpa s kapaciteto 40 ljudi, ki bi z njega lahko olimpijsko tekmovanje sodili, spremljali in snemali, poškodovala koralni greben.

Organizatorji so privolili, da zgradijo na prizorišču manjši, lažji stolp, za katerega bi za postavitev zadostovala lažja oprema, a bodo še vedno potrebni novi temelji, postavljeni neposredno na grebenu.

15.000 kilometrov oddaljeno prizorišče

"Za tole se ne zdi, da je vredno vsega tega," je posnetek Save Teahupo'o Reef, koalicije domačinov, deskarjev in okoljskih nevladnih organizacij, komentirala dobitnica zlate olimpijske medalje Carissa Moore.

"Od samega začetka, ko je bil podan predlog, da olimpijsko deskanje na valovih gosti Francoska Polinezija, je ISA vztrajal, da je zaščita naravnega okolja v vasi Teahupo'o prioriteta. ISA pozdravlja to odločitev in poziva k intenzivnemu posvetovanju glede razpoložljivih opcij," so sporočili iz ISA-ja.

Organizatorji OI 2024 so novembra dejali, da ostajajo kljub kritikam domačinom in okoljevarstvenikov še naprej predani izpeljavi olimpijskega deskanja na valovih na načrtovanem prizorišču na Tahitiju, dobrih 15.000 kilometrov oddaljenem od Pariza.

Tekmovanja v deskanju bodo potekala med 27. in 30. julijem.