Zoran Martić je s Cedevito Olimpijo sklenil pogodbo do konca sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Martić je s Cedevito Olimpijo sklenil pogodbo do konca sezone. Foto: www.alesfevzer.com

Zaradi zdravstvenih težav Simoneja Pianigianija se je vodstvo slovenskih prvakov odločilo za trenersko menjavo. Neuspešnega italijanskega strokovnjaka je zamenjalo z Martićem, ki tako četrtič v različnih funkcijah deluje v zmajevem gnezdu. Bil je glavni trener Petrola Olimpije, pomočnik Jureta Zdovca pri Unionu Olimpiji, deloval pa je tudi v mlajših kategorijah Smelta Olimpije. Zdaj je med zmaji prvič, potem ko sta na skupno pot krenila ljubljanski in zagrebški klub. Martić je ljubljanske košarkarje spremljal v vlogi strokovnega komentatorja, zdaj pa je prepričan, da lahko pod njegovo taktirko dvignejo rezultatsko krivuljo.

"Vedno, ko pride do take situacije, je več plati medalje. Absolutno nimam vpliva na dogajanje v preteklosti in tudi nočem izgubljati časa in energije glede tega. Zahvalil bi se klubu za povabilo in izkazano zaupanje. Zavedam se, da je to zelo odgovoren položaj. Mislim pa, da imam dovolj izkušenj, znanja in energije, da v veliki meri izpolnim predvsem pričakovanja javnosti, ki verjamem, da niso majhna, in da bi na koncu sezone kljub vsemu lahko rekli, da je bila uspešna," je v uvodu povedal Martić.

Igra ne temelji na obrambi in skoku, ampak na napadu

V Ligi ABA so zmaji tik pod vrhom, velik neuspeh pa je Evropski pokal, kjer so izgubili vseh 13 tekem, s tem podrli negativne klubske rekorde in tudi že ostali brez možnosti za uvrstitev v končnico: "Dejstvo je, da je bila zame malce lažja vloga v medijih, kot je sicer za novinarje, ki imajo večjo odgovornost, kot je bila moja. Razumem njihov del posla, ga cenim in spoštujem. Za dogajanje v sezoni lahko govorim le kot zunanji opazovalec. Nočem in tudi ne morem komentirati nekaterih zadev. Lahko samo dam nekakšno generalno sliko in rečem, da je bila sezona nekako vroče-hladna. Tako posamezniki kot ekipa so na posameznih tekmah vedno pokazali dva obraza. Moja naloga je predvsem, da je ta boljši obraz bolj izpostavljen in da tega slabšega spravimo na minimum."

"Več je dejavnikov za neuspeh. Nekateri so subjektivni, nekateri objektivni. Tudi če bi hotel, ne morem komentirati, kako je ekipa delala, ker nisem bil na treningih. Videl sem le zunanjo sliko. Verjetno ste imeli novinarji bolj 'insajderske' poglede, kot sem jih imel jaz, saj ste kljub vsemu bili s temi ljudmi v stikih ena na ena. Dejstvo je, da je ekipa, ki svoje igre ne bazira na obrambi in skoku, ampak je odvisna izključno od napada, na neki način zelo izpostavljena. Pridejo dnevi, ko napad ne gre. Napad je stvar inspiracije in trenutne forme, obramba in skok pa sta bolj pristopa," je dodal novi prvi mož ljubljanske stroke.

Martić prepričan, da lahko izpolni velika pričakovanja javnosti

V soboto v Tivoli prihaja Crvena zvezda

Pomočniki ostajajo Andrea Turchetto, Grega Nachbar in Bine Komac. Foto: www.alesfevzer.com
Pomočniki ostajajo Andrea Turchetto, Grega Nachbar in Bine Komac. Foto: www.alesfevzer.com

"Veliko se bom pogovarjal z igralci. Z nekaterimi sem se že. Dejstvo je, da je za vsak poraz, neuspeh in slabo obdobje vedno krivcev več. Nikoli ne more biti krivec samo en. Ponavljam, da ni bilo vse slabo. Bile so tudi dobre stvari. Od igralcev pričakujem, da vsak pri sebi naredi korak naprej. Da izboljša tisto, kar je v tem trenutku sposoben delati bolje. Moja naloga pa je, da te njihove sposobnosti, ki jih nedvomno imajo, kakršne koli pač že so, čim bolj vkomponiram v skupen cilj. Želim, da igramo hitreje in smo agresivnejši. Predvsem pa želim, da smo agresivnejši v obrambi in skoku," je nadaljeval Martić, ki bo prvič zmaje vodil v sredo, ko bodo v sklopu pokala gostovali pri kranjskem Triglavu, velik izziv pa prinaša že sobota, ko v Tivoli prihaja Crvena zvezda.

Martić računa tudi na Zorana Dragića, ki ga je Cedevita Olimpija po lanski sezoni prečrtala iz svojih načrtov. Foto: www.alesfevzer.com
Martić računa tudi na Zorana Dragića, ki ga je Cedevita Olimpija po lanski sezoni prečrtala iz svojih načrtov. Foto: www.alesfevzer.com

Kot je poudaril, se zaveda, da je odgovornost velika, vroč stolček prinaša tudi pritisk, oči javnosti pa so vedno uprte v trenerja najuspešnejšega slovenskega kluba: "Moram reči, da sem dobil presenetljivo veliko sporočil. Od prijateljev, znancev in tudi ljudi, ki jih ne poznam. Komentarji so bili različni. Nekateri so mi izrekli sožalje, nekateri besede spodbude … Število teh sporočil je potrdilo, česar sem se nekako tudi zavedal, kako pomembna je za slovensko športno javnost Cedevita Olimpija. Da ljudem ni vseeno. Tudi število medijev na tem treningu to potrjuje. Niso prišli zaradi mene, ampak zaradi kluba, ker se je nekaj zgodilo. In ker si vsi želimo, da bi bili rezultati boljši."

Čeprav je sezona v Evropskem pokalu izgubljena in bo jasno tako glavni fokus na Ligi ABA ter obeh domačih tekmovanjih, pa Martić že zaradi ugleda želi, da se popravi tudi evropska slika: "Res je, da v Evropi rezultatskih ciljev ne morem izpolniti in se uvrstiti naprej. Te tekme bodo za nas kljub temu pomembne. Če ne zaradi drugih zadev, pa zaradi odnosa do samega sebe, do dresa, ki ga nosimo, in zaradi pokroviteljev ter javnosti, ki naše tekme spremljajo. Bom opisal banalno situacijo. Če bo nekdo recimo poškodovan oziroma bo pripravljen na primer nekje 60-odstotno, bo verjetno manj igral v Evropi kot v Ligi ABA. Kar se pa drugače tiče, bomo naredili vse, da iz teh tekem izvlečemo, kar se da."

Vrnitev Dragića želja Martića in odločitev kluba

Sorodna novica Pianigiani zapustil Cedevito Olimpijo, na ljubljanski klopi znova Martić

Martić pa ni edini nov obraz na treningih. Ekipi se je pridružil tudi Zoran Dragić, ki je imel ves čas veljavno pogodbo, toda nanj Cedevita Olimpija ni računala. Vodstvo kluba je dejalo, da so lani odločitev sprejeli iz finančnega vidika, Pianigiani je poudaril, da je razlog, da ne bi kratil minut mlajšim igralcem … Zdaj je slovenski reprezentant znova del ekipe, Martić pa nanj resno računa: "Vrnitev Zorana je bila moja želja, hkrati pa tudi odločitev kluba. Interes vseh treh strani je bil, da se nam priključi. Podobno kot jaz se tudi on še uči določenih zadev. Glede na ritem, ki ga imamo, preprosto ne morem svoje filozofije vpeljati takoj v enem dnevu. Oba se spoznavava, on s soigralci, jaz z načinom igranja, ki so ga do zdaj igrali. Opravila sva razgovor in se dogovorila, da ga ne mislim vreči v ogenj, da bo izgorel po dveh dneh. Poškodovan igralec je najmanj vreden. Prvi cilj je, da ostane zdrav, postopoma pa ga bomo uvajali. Težko rečem, koliko minut bo igral na teh prvih tekmah."

Drugih kadrovskih sprememb za zdaj ni na vidiku. Martić bo tako nadaljeval s štabom, ki ga je postavil Pianigiani: "Za zdaj ostaja isti, saj morate vedeti, da vse spremembe med sezono tudi prinašajo neke finančne posledice. Jaz tu ne odločam. Ne plačujem svojih sodelavcev iz lastnega žepa. Vsaka taka menjava oziroma dodaten kader pomeni dodatne stroške, ki so že zdaj večji, kot so v klubu računali. Sklenili smo dogovor, da se bomo pogovorili in tisto, kar je res nujno, bomo poskusili nadomestiti, kar pa lahko naredimo z obstoječim kadrom, pa bomo tako."

Martić ne bo Zorana Dragića takoj vrgel v ogenj