Olimpija je pod vodstvom Zorana Zeljkovića premagala ekipi Klaksvika in Slovana. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je pod vodstvom Zorana Zeljkovića premagala ekipi Klaksvika in Slovana. Foto: www.alesfevzer.com

“Vedno je lepo, ko leto zaključiš z zmago. Fantje so si to zaslužili. Mislim, da je zmaga nad Slovanom zares zaslužena. Zelo dobro igro smo namreč videli v Bratislavi. V tem trenutku sem izredno vesel, da nam je uspelo na takšen način končati prvi del sezone in evropsko udejstvovanje,” je dejal Zoran Zeljković, ki je Olimpijo prevzel sredi oktobra. V zmajevo gnezdo se je preselil iz Kopra, nasledil pa je Joaa Henriquesa.

Sorodna novica Pedro Lucas z dvema zadetkoma poskrbel za lepo slovo Olimpije od Evrope

Portugalec je slovenske prvake popeljal do prve uvrstitve v skupinski del evropskega tekmovanja, toda potem je zaradi neprepričljivih rezultatov sledila menjava. Pod taktirko 43-letnega Ljubljančana je Olimpija bolje zaigrala v obrambi, se utrdila na drugem mestu Prve lige in dosegla obe zmagi v Konferenčni ligi. V 4. krogu je na domači zelenici z 2:0 odpravila Klaksvik, po porazu z Lillom pa je v 6. krogu torej premagala še Slovana. Slovaški prvak se je s francoskim klubom potegoval za prvo mesto, kar pa mu je preprečila Olimpija, ki je z zmago zaslužila pol milijona evrov. Skupen evropski zaslužek letos znaša štiri milijone evrov.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Pedro Lucas je z dvema natančnima streloma Olimpiji zagotovil zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Pedro Lucas je z dvema natančnima streloma Olimpiji zagotovil zmago. Foto: www.alesfevzer.com

Zeljković je začel z zelo ofenzivno enajsterico. Zaradi poškodbe ni mogel računati na Agustina Doffa, v konici napada pa je zaradi poškodbe manjkal Admir Bristrić, toda ljubljanski trener je našel pravo rešitev. Pedro Lucas je odlično opravil svoje delo v napadu, saj je dal dva gola. V 17. minuti je, potem ko so gostitelji na začetku obračuna pritisnili, z diagonalnim strelom zadel malo mrežico. Deset minut pozneje je Slovan izenačil, v 55. minuti pa po prekršku vratarja Milana Borjana nad Markom Brestom ostal z igralcem manj.

Že po treh minutah so zmaji izkoristili številčno prednost, še pod drugi gol pa se je podpisal 25-letni Brazilec. "Uspela nam je akcija iz prekinitve. Žal smo prejeli gol po svoji napaki. Mogoče je bil nekakšen šum v komunikaciji. Rdeči karton nas je nekako dvignil in je bilo tudi lažje v nadaljevanju. Dali smo drugi zadetek in tekmo pripeljali do konca," je za Val 202 povedal branilec Olimpije Marcel Ratnik.

V nadaljevanju so slovenski državni in pokalni prvaki nadzorovali potek srečanja, Ruiju Pedru in Nemanju Motiki pa je veselje preprečil okvir vrat. "Po rdečem kartonu domačega vratarja je bilo vse lažje. Ne glede na to se nismo bali igrati. Pokazali smo, da znamo igrati nogomet. Mogoče smo v prvem polčasu premalo napadali prostor, pozneje smo to izvajali veliko bolje in v zaključku srečanja bi lahko dosegli še kakšen zadetek več. Priložnosti je bilo kar nekaj,” je še povedal Zeljković.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Olimpija je imela v Bratislavi številčno podporo navijačev, ki so glasno spodbujali svoje ljubljence. “Vzdušje na gostujočem sektorju je bilo fantastično. Moram priznati, da navijačev nisem pričakoval v tako velikem številu. Pokazali so, da jim Olimpija veliko pomeni. Povsod so z nami. To je tudi za vse nas v klubu zelo pomembno. Prepričan sem, da če bomo skupaj nanizali dobre rezultate, jih bo v prihodnje z nami vedno več,” je bil zadovoljen trener zmajev.

Zanje je bila to zadnja tekma letos, saj je bil 20. krog Prve lige preložen v leto 2024. V državnem prvenstvu zasedajo drugo mesto, s tekmo več pa imajo sedem točk zaostanka za Celjem. "Navijači so se v res lepem številu zbrali v Bratislavi. Vsakemu posebej hvala za podporo. Lepa zmaga za konec leta. Na zaslužen odmor gremo lahko srečni in mirni," je sklenil Ratnik.

Olimpija z zmago v Bratislavi popravila vtis v Evropi in napolnila blagajno