Petter Northug je spet razburil norveško javnost. Foto: EPA
Petter Northug je spet razburil norveško javnost. Foto: EPA
Primož Peterka
Primož Peterka je pomočnik trenerja v ženski reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer
Skakalke optimistično na svetovno prvenstvo

Ti so se spet zbrali v okolju, ki ga imajo najraje. Falun na Švedskem je po kar 22 letih spet gostitelj. Še preden se je prvenstvo v osrednjem delu Švedske začelo, je za nov škandal poskrbel neukrotljivi deček norveškega smučanja Petter Northug, ki se je na svojem Facebook portalu pojavil v švedskem dresu.

Švedi še nikoli niso tako zaostajali
Northug, ki je doma v sporu s svojo nacionalno zvezo, ki mu nikakor ne dovoli svojih pokroviteljev in je poleti zagrešil prometno nesrečo pod vplivom alkohola, je tako dregnil neposredno v osir. Švedi namreč v tekaškem pogledu še nikdar niso toliko zaostajali za svojimi zahodnimi sosedi. Norvežani so namreč popolnoma prevzeli primat v smučarskem teku, ki najmanj pri ženskah spominja na prevlado Kitajcev v namiznem tenisu.

Kralj opomnil na nešportno potezo
Švedi so s tega vidika celotno sezono podredili prav tem 12 dnem. Že na začetku imajo obilo težav s poškodbo zvezdnika Emila Joenssona, ki se je nerodno zapletel v sobotnem sprintu v Oestersundu, še nekoliko severneje od Faluna. Ob vsem so se ob Nortthugovem dejanju vsi spomnili nešportne poteze izpred štirih let, ko je na Hollmenkolnu ob zmagi norveške štafete ciljno črto prečkal ritensko in Švedu Marcusu Hellnerju pokazal, kaj si misli ob tem. Celo norveški kralj se je tedaj obregnil ob to potezo in asa tekaških smučin spomnil na čast in spoštovanje nasprotnika.

V ospredju bodo teki
Koliko bo Northugovo preoblačenje vplivalo na vse skupaj, bomo šele videli, dejstvo pa je, da v teh krajih v torek ni bil pustni dan in Nortthug izgovora za novo provokacijo vsekakor nima. Tekaški del programa bo vsekakor v ospredju, so pa prireditelji prav presenetili s podatkom, da je med razprodanimi tekmami tudi skakalna na veliki napravi.

Rekord Primoža Peterke bo ostal večno
S skakalnim centrom Lugnet je za vedno povezano ime Primoža Peterke, ki bo v uvodnih dneh prvenstva tudi tu. Zdaj je pomočnik glavnega trenerja naše ženske vrste, dvakratni zmagovalec svetovnega pokala pa ima v Falunu za vedno rekord na stari srednji skakalnici, ki jo je lani poleti zamenjala nova. Vrsto let, ko smo prihajali na zaključke tekaškega dela zime, smo si ob vznožju naprave lahko ogledali ploščo z imenom moravškega orla in oznako 105 metrov. Ob prenovi so jo skrbno izkopali, lepo očistili in jo za vedno postavili v tukajšnji bogat muzej športa. Prav lani ob generalki so ob plošči fotografirali tudi Primoža.

Leta 1993 se je uveljavil V-slog
Falun je doslej gostil tri prvenstva. Na prvem pred 61 leti je bilo tudi ženskam dovoljeno tekmovati za čast in slavo, na zadnjem leta 1993 pa se je Slovenija prvič na svetovnem nordijskem prvenstvu predstavila pod svojo zastavo. Najviše je segel skakalec Samo Gostiša, ki je bil šesti, dokončno pa se je tedaj uveljavil V-slog skakanja.

Skakalke optimistično na svetovno prvenstvo