Slovenska svetovna rekorderja - Peter Prevc in Jože Šlibar. Foto: BoBo
Slovenska svetovna rekorderja - Peter Prevc in Jože Šlibar. Foto: BoBo
Peter Prevc
Domači skakalni klub kranjski Triglav je Prevcu podaril veliko čokolado, Smučarska zveza pa mu je dala letalsko vozovnico zanj in za njegovo dekle. Destinacijo bosta po sezoni izbrala sama. Foto: BoBo
Prevc se je pošalil na svoj račun
Prevc, Tepeš in Dežman pred odhodom v Falun
Prevc eden glavnih favoritov v Falunu

22-letni skakalec iz Dolenje vasi je rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi svetovnega pokala prevzel v soboto, ko je v Vikersundu zmagal, in to v velikem slogu – z novim svetovnim rekordom. Po Jožetu Šlibarju, ki je leta 1961 na letalnici Heinija Klopferja v Oberstdorfu poletel 141 metrov, je Prevc drugi Slovenec s svetovnim rekordom. Ni pa postavil le svetovnega rekorda, pač pa se je v zgodovino zapisal kot prvi, ki je preletel mejo 250 metrov: "Postavil sem mejnik 250 metrov. Ponosen sem, da sem se vpisal v skakalno zgodovino."

"Skok mi je dobro uspel. Dovolj visoko sem prišel čez hrbtišče in sem se lahko postavil v pravi položaj. Potem me je začelo dvigovati. Tedaj je bilo še nekaj časa za užitek, pri 220 metrih pa se je bilo treba pripraviti na pristanek. Dobro, da veliko treniramo v Planici, kjer se pristaja s kar precej višine in sem bil sposoben brez večjih težav pristati," je Prevc v Kranju za predstavnike sedme sile še enkrat podoživel rekordni polet. Po napadu Andersa Fannemela v finalni seriji prve tekme je uvidel, da so razmere dobre in uspel mu je odličen polet. Fannemel je čez manj kot 24 ur zmogel še meter in pol dlje, tako da je rekord znova v norveški lasti. Prevc ga je pred tem prevzel Johanu Remenu Evensenu, drugi najdaljši pa je bil pred preteklim koncem tedna prav Fannemel.

Rezultata se ne sme izsiljevati
V nedeljo se Prevcu ni izšlo po načrtih, potem ko je najprej pri poskusnem skoku padel, na tekmi pa v finalu naredil napako in končal na 16. mestu. Analize po zadnji tekmi ni naredil in se je raje že ozrl naprej. Rekel si je, da tako kot se mu je poklopilo na prvi, je šlo narobe na drugi tekmi. Nedeljska tekma je bila dobra šola za naprej, da bo pri skokih še bolj potrpežljiv. Kakor koli že, vseeno se je iz Norveške vrnil s peto zmago v svetovnem pokalu, rumeno majico in 57 točkami naskoka pred Stefanom Kraftom ter 102 pred Severinom Freundom.

V četrtek se bodo slovenski skakalci odpravili v Falun, ki bo četrtič gostil svetovno prvenstvo. Prevc bo tretjič nastopil na tovrstnem tekmovanju. Z obeh prvenstev se je vrnil z medaljo. Na prvem v Oslu je z ekipo osvojil bron na veliki skakalnici, na zadnjem v Predazzu pa je bil drugi na veliki in bronast na srednji napravi. Peter sodi na obeh tekmah v najožji krog favoritov, a je pri napovedih previden: "Vsi želimo čim več, toda ne da se izsiljevati. Vem, da če bom naredil vrhunska skoka z mogoče malce manj napak, sem lahko povsem na vrhu, če bom pa hotel preveč in bo glava premagala razum, bom pa lahko tudi na koncu."

Dva ali trije skoki in se navadiš na srednjo napravo
Najprej – v soboto – skakalce čaka preizkušnja na srednji skakalnici. Preskok z letalnice v Vikersundu na srednjo napravo bo velik, toda Prevc je prepričan, da večjih težav s prilagajanjem ne bo: "Zelo rad govorim iz svojih izkušenj in teh še nimam. S Kulma smo šli tudi v Vislo, kjer je bila manjša 120-ka, a se ni nihče pritoževal zaradi preskoka. Nekateri so spustili polete. Mislim pa, da če bi se zdela to tako slaba taktika, potem sploh ne bi šla na polete."

"Po navadi je prvi skok, ko prideš z manjše skakalnice na veliko, povsem mimo, kajti nalet je preprosto prekratek in ga zamudiš. Na drugega se počasi prilagodiš, s tretjim pa začneš. Torej, dva ali tri skoke in si nazaj noter," je dodal zmagovalec petih tekem za svetovni pokal in nosilec dveh olimpijskih medalj. Pred odhodom na Švedsko bo peterica slovenskih skakalcev trenirala v sredo v Kranju, nato pa jih v Falunu čakata tekmi na veliki in srednji skakalnici ter ekipna preizkušnja in tekma mešanih ekip.

Prevc se je pošalil na svoj račun
Prevc, Tepeš in Dežman pred odhodom v Falun
Prevc eden glavnih favoritov v Falunu