Zadnji derbi v Tivoliju je bil 3. marca. Olimpija je bila boljša s 4:2, zadetek je dosegel tudi Nejc Brus. Trener Raimo Summanen je branilca postavil na mesto napadalca in v končnici Alpske lige se je zares izkazal. Foto: www.alesfevzer.com
Zadnji derbi v Tivoliju je bil 3. marca. Olimpija je bila boljša s 4:2, zadetek je dosegel tudi Nejc Brus. Trener Raimo Summanen je branilca postavil na mesto napadalca in v končnici Alpske lige se je zares izkazal. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so v soboto ubranili naslov v Alpski ligi. V finalni seriji so odpravili Asiago s 3:0 v zmagah. Prvi dve tekmi je odločil podaljšek, na zadnji pa so prikazali sijajno igro in se z zmago s 4:1 veselili naslova.

Trije zmaji že končali sezono, tudi vratar Hölsä poškodovan
Mark Čepon, Gal Koren in Miha Logar v finalu DP-ja ne bodo igrali. Tudi vratar Paavo Hölsä je staknil manjšo poškodbo in verjetno bo na prvi tekmi branil Tilen Spreitzer.

Marc-Olivier Vallerand, največja okrepitev Olimpije, si je na prvi tekmi polfinala proti Lustenauu zvil gleženj, na tretji finalni tekmi pa so ga po dveh naletih morali celo odpeljati z rešilnim avtomobilom. Kanadčan ni 100-odstotno pripravljen, a vedno ima potezo več. V soboto je dosegel najlepši zadetek finalne serije. Načel je mrežo Asiaga v 11. minuti in njegovi soigralci so nato dokončali delo. Napad z Nikom Simšičem in Žigo Pešutom je odličen.

Pance: Iztisnili bomo zadnje atome moči po dolgi sezoni
Žiga Pance je odločil prvo finalno tekmo proti Asiagu v 67. minuti. Na tretji tekmi je z dvema zadetkoma potrdil naslov.

"Vsi smo imeli v glavi, da nas čaka še finale državnega prvenstva. Proslavili smo zmago v Alpski ligi, ki smo jo osvojili zasluženo. Motiv je prisoten, saj se bomo borili z večnimi tekmeci. Treba bo ponoviti predstave s finalne serije proti Asiagu. Mislim, da smo pripravljeni. Iztisnili bomo zadnje atome moči po dolgi sezoni," je poudaril kapetan Ljubljančanov, ki je v končnici Alpske lige zbral 15 točk (devet golov in šest podaj).

Marc-Olivier Vallerand je v Ljubljani šele dva meseca. Kanadčan je prava dodana vrednost. Foto: www.alesfevzer.com
Marc-Olivier Vallerand je v Ljubljani šele dva meseca. Kanadčan je prava dodana vrednost. Foto: www.alesfevzer.com

Kralj pričakuje težjo serijo kot proti Asiagu
"Pristop mora biti isti kot v finalu Alpske lige. Čaka nas težja serija, saj je to derbi. Vsi fantje se zavedajo, da nas čakajo težke tekme. Imamo nekaj poškodovanih igralcev. Zasedba bo enaka kot v finalu Alpske lige. V finalu je treba uživati, saj bo potem konec klubske sezone. Pritisk ne sme biti prevelik," je dodal pomočnik trenerja Matic Kralj.

Železarji pravi specialisti za kazenske strele
Jeseničani so imeli skoraj dva tedna premora po polfinalnem porazu proti Asiagu. Usodna sta bila poraza na tretji in peti tekmi v Podmežakli. Železarji so si priigrali več priložnosti, a niso bili učinkoviti. Izkušeni napadalci Asiaga so kaznovali vsako napako.

To sta bila edina poraza Jeseničanov v domači dvorani po 60 minutah v tej sezoni. Z Olimpijo so se na domačem ledu srečali trikrat. Oktobra je bilo v rednem delu Alpske lige 2:2, marca so bili boljši Gorenjci po izvajanju kazenskih strelov. Tudi na tekmi državnega prvenstva 2. januarja so bolje izvajali kazenske strele.

V končnici lahko o zmagovalcu odločajo kazenski streli, a le na tekmah, ki še ne morejo potrditi prvaka. V petek in v ponedeljek so torej lahko na sporedu. Predviden je petminutni podaljšek s po tremi igralci v polju. Sledijo kazenski streli. V tej prvini so železarji pravi mojstri.

Tudi Pokal Slovenije sredi septembra so osvojili tako. Žan Us je zaklenil vrata, po 65 minutah je bilo v Tivoliju 0:0. Edini zadetek pri kazenskih strelih je prispeval Jaka Šturm. Po tej tekmi je bil na Celovški 25 nočni krizni sestanek in trener Ivo Jan je moral oditi. To je bil edini poraz Olimpije v Tivoliju na medsebojnih tekmah v tej sezoni. V Alpski ligi so bili nato zmaji boljši s 6:1 in 4:2, v državnem prvenstvu pa sredi decembra z 2:0.

Na odločilnih tekmah finala (tekme, ki lahko odločijo prvaka) se ob neodločenem rezultatu po 60. minutah igra dolgi podaljšek (štirje igralci v polju in vratar) do "zlatega gola".

Mitji Šivicu je že večkrat uspelo iztisniti maksimum iz svojih izbrancev. Pred finalom državnega prvenstva mu kakšnih posebnih besed ne bo treba povedati, saj je motiv zares velik. Foto: www.alesfevzer.com
Mitji Šivicu je že večkrat uspelo iztisniti maksimum iz svojih izbrancev. Pred finalom državnega prvenstva mu kakšnih posebnih besed ne bo treba povedati, saj je motiv zares velik. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic: Potrebovali smo kar nekaj dni, da smo prišli k sebi
"Po izpadu na peti tekmi polfinala končnice Alpske lige smo bili vsi resnično zelo potrti. Potrebovali smo kar nekaj dni, da smo prišli k sebi, predvsem psihološko, pa tudi fizično, saj so fantje dobili kar nekaj prostih dni. Potem smo v prejšnem tednu v četrtek, petek in soboto opravili tri treninge. Eden od teh je bil res zahteven, na preostalih pa smo zgolj obnavljali stvari. V ponedeljek smo znova najprej obnavljali stvari, v torek pa smo na treningu delovali zares zelo dobro," je povedal trener Mitja Šivic.

Motivacija se lahko čuti na vsakem koraku
Motiv pri Jeseničanih na derbijih nikoli ni bil vprašljiv. Trener nima zahtevnega dela pred tekmami z Olimpijo: "Pred finalom se vsi zavedamo, kaj naslov državnega prvaka pomeni. Veliko smo se pogovarjali o tem, kako moramo pristopiti k prvi tekmi, potem pa moramo nadaljevati tekmo po tekmo. Prepričan sem, da bodo fantje odigrali tako, kot morajo. Pravo miselnost imajo tudi v glavah. Motivacija se da čutiti na vsakem koraku, je na velikem nivoju in absolutno gremo v finale po zmago!"

To bo 30. finalna serija za državni naslov. Lani je žal odpadla. Zmaji bodo lovili 17. naslov v samostojni Sloveniji, železarji pa 13. zvezdico.

Na TV Slovenija 2 in na MMC-ju boste lahko uživali v prenosih, saj gledalci zaradi pandemije koronavirusne bolezni žal ne smejo biti navzoči na tribunah. To je velika škoda, saj bi se zagotovo zbralo veliko število navijačev. Komentirala bosta Andrej Stare in Aleš Potočnik.

Motivirani Jeseničani bodo izzvali prvake Alpske lige

Finale, prva tekma, petek ob 20.00:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE

Ponedeljek, 3. maja, ob 20.00:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA

Sreda, 5. maja, ob 20.00:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE

Igrajo na tri zmage. Morebitna četrta tekma bo 7. maja, peta pa 10. maja. Vse tekme bodo v prenosu na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.