Začelo se je veselo in razigrano. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Začelo se je veselo in razigrano. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
dr. Danilo Türk na Škisovi tržnici 2012
Stojnice je obiskal tudi predsednik dr. Danilo Türk in z zbranimi tudi prijetno poklepetal. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Škisova tržnica 2012
Zbrani med pripravami na slavnostni mimohod predstavnikov slovenskih študentskih klubov. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
dr. Danilo Tűrk na Škisovi tržnici 2012
Dr. Danilo Türk se je med stojnicami sprehajal v družbi predsednika Zveze ŠKIS Matica Sušnika. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Škisova tržnica 2012
Škisova tržnica je prva in največja ekoprireditev na prostem pri nas. Postavila je zgled drugim prireditvam po Sloveniji, saj je uvedla ekokoncept – na zelenem otoku sredi mesta. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Dan Evrope za nekatere, največja prireditev za mlade pri nas za druge. Zbiranje mladih sil iz vse Slovenije se je letos začelo že ob 11.30. Po slavnostnem mimohodu predstavnikov študentskih klubov ob spremstvu mažoretk se je tudi uradno odprlo dogajanje na letnem telovadišču Ilirija.
Na prireditvi se tudi letos v popoldanskem delu programa predstavljajo klubi študentov z vseh koncev Slovenije. Vsak se je potrudil, da obiskovalcem čim bolj približa svoj domači kraj: s hrano, pijačo, narodnimi nošami, s predstavitvijo svojih domačih obrti, krajevnih znamenitosti ali pa kulturnih in turističnih zanimivosti ...

Lani župani, letos predsednik države
Potem ko so lani mlade nagovorili župani iz vseh slovenskih regij - župan Vrhnike Stojan Jakin, županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič, župan Tržiča Borut Sajovic, župan Ormoža Alojzij Sok, župan Nove Gorice Matej Arčon in Franc Zdolšek, župan Laškega - jih je letos predsednik države dr. Danilo Türk, ki se je še pred prihodom na glavni oder sprehodil med študenti in stojnicami.

Po slovenski in evropski himni, ki ju je zapela Sara Petrovčič, se je pozornost usmerila na predsednika Zveze ŠKIS Matica Sušnika. "Daleč je že leto 1998, ko se je v Rožni dolini odvila prva Škisova tržnica. V vseh teh letih so generacije študentk in študentov vlagale trud in požrtvovalnost v razvijanje enega največjih projektov v samostojni Sloveniji. Škisova tržnica danes predstavlja največjo enodnevno študentsko prireditev v Sloveniji," je dejal Sušnik v nagovoru zbranim in dodal: "Prepričan sem, da si študentje ne predstavljamo maja brez Škisove tržnice!"

Udeležence je nato nagovoril predsednik države. Po uvodnem pozdravu je čestital vsem, ki so se udeležili mimohoda, v katerem so se predstavili vsi slovenski študentski klubi. "Iz te točke se zelo vidi veličastna predstava, ki ste jo naredili s tem mimohodom. Nisem prepričan, da bo letos v Londonu na olimpijskih igrah mogoče videti boljši mimohod," je poudaril Türk in si s tem pridobil naklonjenost zbranih.

V svojem govoru je poudaril, kako ga veseli, da je študentsko življenje v Sloveniji tako dejavno. "Zdaj niso lahki časi in pred nami so še težji časi. Zato je prav, da se vsega tega zavedamo, da smo skrbni in resni, ampak da se od časa do časa tudi poveselimo," je dejal predsednik države. Študentom je še zaželel lep dan na tržnici in predvsem uspeh na bližnjih izpitih: "Lepo se imejte, lepo študirajte in danes naj bo čudovit in nepozaben dan."

Zvečer bo prevladovala glasba
Zborovanje študentov ob stojnicah se je tako še bolj razživelo in bo trajalo vse do večera. Prava zabava se bo začela ob 18. uri in bo trajala vse do 2. ure zjutraj. Na glavnem odru se bodo letos zvrstili Mrigo, Ghet, Emkej, Mito, CoverLover, Res Nullius, Jinx, Pero Lovšin in španski borci, Trkaj in rapostoli ter Plastic funk. Svoj nastop pa so si v dveh glasbenih predizborih v okviru t. i. Škisolova zagotovili tudi člani skupine Arthem, ki je v konkurenci štirih mladih, še neuveljavljenih glasbenih skupin pred kratkim najbolj prepričala žirijo v Orto baru.

Malo prizorišče bo tudi letos rezervirano za house- in tranceritme, od 18. pa vse do druge ure zjutraj bodo večtisočglavo množico zabavali: didžej Dey, didžeja Manuel Dark & Simon Mays, Vanillaz, Mike Schnieder in Mike Vale.

Več utrinkov z odprtja Škisove tržnice pa si lahko ogledate spodaj.