Katarina je tudi, odkar ne trenira, polno zaposlena s plesom, saj odpira lastno plesno šolo. Foto: Plesna zvezda
Katarina je tudi, odkar ne trenira, polno zaposlena s plesom, saj odpira lastno plesno šolo. Foto: Plesna zvezda

Niti treningov niti življenjskega sloga ne pogrešam. Ponosna in srečna sem, da sem lahko imela tako lepo kariero. Sedaj je zaključena in prav je, da je tako.

Katarina Venturini za MMC

Naša želja je zgolj naučiti plesati. Kogarkoli.

Katarina Venturini za MMC
Katarina Venturini in Andrej Škufca
Katarina Venturini in Andrej Škufca kljub koncu - no, morda ne nepreklicnem - skupne poklicne plesne poti ostajata v stikih. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanja boljša polovica najuspešnejšega slovenskega plesnega para - njen soplesalec, nekaj časa pa življenjski sopotnik, je bil Andrej Škufca -, ki se ponašata tudi z naslovom svetovnih prvakov, niti po "upokojitvi" od tekmovalne plesne kariere ne počiva: v teh dneh odpira lastno plesno šolo, ki bo združila družabni in tekmovalni ples, ponuja tudi priložnosti za skupinsko vadbo. Omeniti pa velja še čisto poseben parket ...

Z Venturinijevo smo se pogovarjali o njenem novem projektu, o življenju brez treningov, pa tudi o morebitni poroki, ki pa je, kot je razkrila za MMC, še ne bo.

Zakaj je vaša plesna šola "unikatna na slovenskem in evropskem področju", kot je zapisano na vaši spletni strani?
Posebna oziroma unikatna bo iz več razlogov. Prvi razlog je ta, da bom poleg ostalih strokovnjakov v Plesni zvezdi poučevala tudi svetovna prvakinja Katarina Venturini. Drugi je programski: Plesna zvezda pod eno streho ponuja dva programa: plesno šolo za družabni in tekmovalni ples ter center sodobnih skupinskih vadb za krepitev telesa in duha, ki smo jih z eno besedo poimenovali "wellness". Tretji razlog je, da bomo poučevali družabni ples in tudi večino "wellness" vadb po naših lastnih programih. Četrti razlog pa je ta, da bo prostor Plesne zvezde popolnoma prenovljen. Poleg vsega tega pa bi želela izpostaviti zgolj parket, ki bo tak, na kakršnem sem si vedno želela plesati, vibracijski, ki ščiti naše sklepe. V večini plesnih dvoran takega parketa ni.

Vsi vemo, da ste vrhunska plesalka z vrhunskimi športnimi dosežki, kako pa ste se usposabljali za prenos tega znanja na druge?
Usposabljala sem se zgolj praktično. V času, ko sem bila vrhunska tekmovalka, sem učila tekmovalne plesne pare tisto, kar sem sama počela. Poleg napornih treningov in posvečanja sebi kot tekmovalki pa sem učila in moje učence tudi naučila družabne plese, saj me je od nekdaj veselilo naučiti plesati nekoga, ki zase misli, da ne bo nikoli znal plesati … Z letošnjim letom začnem tudi ''teoretični'' del usposabljanja, vpisala sem se na strokovno usposabljanje, ki ga razpisujeta MŠŠ in PZS.

Od kod prihajajo ostali učitelji v vaši plesni šoli, kako ste jih izbrali?
Ker sem želela, da so naši učitelji tako teoretično kot praktično podkovani z znanjem, ki ga tako delo zahteva, prihajajo vsi s Fakultete za šport.

Letos marca ste zaključili svojo profesionalno plesno pot. Kako se je vaše življenje od takrat spremenilo, ali pogrešate treninge in življenjski slog vrhunskega športnika?
Niti treningov niti življenjskega sloga ne pogrešam. Ponosna in srečna sem, da sem lahko imela tako lepo kariero. Sedaj je zaključena in prav je, da je tako. Od zaključne prireditve Neskončnost je večnost naprej se posvečam mojemu novemu projektu: Plesni zvezdi.

Se bodo v vaši šoli plesno izpopolnjevali tudi znani Slovenci, imate že kaj zagotovljenih znanih "učencev"?
Nekaj dogovorov že poteka. Pa da ne boste mislili, da želimo učiti plesati samo znane Slovence! Naša želja je zgolj naučiti plesati. Kogar koli.

Sta z nekdanjim življenjskim sopotnikom in plesnim partnerjem Andrejem Škufco še v stikih? Bosta v prihodnosti še kako sodelovala?
Sva v rednih stikih in v prihodnosti bova sodelovala.

Kot smo lahko prebrali v medijih, s spremljevalcem Damjanom Kuzmičem načrtujeta poroko. Nam lahko o tem razkrijete kaj več podrobnosti? Se morda obeta tudi naraščaj?
Včasih mediji tudi lažejo ... Poroke še ne načrtujeva.

A. K.

Niti treningov niti življenjskega sloga ne pogrešam. Ponosna in srečna sem, da sem lahko imela tako lepo kariero. Sedaj je zaključena in prav je, da je tako.

Katarina Venturini za MMC

Naša želja je zgolj naučiti plesati. Kogarkoli.

Katarina Venturini za MMC