Siddharta verjame, da težav z akustiko ne bo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Siddharta verjame, da težav z akustiko ne bo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Siddharta
Tiskovno konferenco v VIP-salonu stoženskega stadiona je povezoval radijec Andrej Karoli. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Basist Jani Hace pred velikim koncertom Siddharte v Stožicah

Skupina bo kot prvi domači glasbeni izvajalec 18. junija nastopila na stoženskem nogometnem stadionu. Na današnji tiskovni konferenci je pevec skupine Tomi M. zatrdil, da v primerjavi z drugimi izvajalci, ki samo napovedujejo koncerte na naših tleh in potem zaradi različnih dejavnikov na koncu odpovejo ter razočarajo številne oboževalce, oni tega ne bodo storili.

Zanimive številke glede koncerta:
- koncert bo snemala 30-članska ekipa z 20 kamerami;
- 20 x 12 metrov velik oder bo zaradi dveh nivojev vgrajen v tribuno, za kar bo potrebno odstraniti 350 sedežev (stadion bo tako lahko sprejel 23.040 obiskovalcev);
- 40 metrov dolga odrska steza;
- več kot 200 kosov svetlobnih teles;
- 120 kvadratih metrov velik videoekran;
- več kot 350 pirotehničnih elementov;
- 150 velikih zvočnikov;
- opremo bodo pripeljali z dvema vlačilcema
- teža sistema ozvočenja bo tehtala približno 25 ton;
- celotno tehniko bo pet dni pred dogodkom postavljala 100 članska ekipa, za kar bodo potrebovali več deset kilometrov kablov;
- v času koncerta bo v tehnični ekipi 150 oseb;
- na koncertu bo za varnost in red skrbelo 162 rediteljev in varnostnikov, tri reševalna vozila z zdravniki in tehniki, sedem gasilcev in gasilsko vozilo.

Sama ideja za koncert v Stožicah se je porodila ne enem izmed njihovih sestankov. Da pa ne bi bil to le "en koncert", pa so se odločili, da na njem posnamejo tudi nov album. To članom skupine predstavlja poseben izziv, saj bodo na koncertu premierno izvedli poleg že njihovih zimzelenih tudi povsem nove skladbe.

Navdih so poiskali v Ameriki
"Opravili smo se k Rossu Robinsonu, tam smo se izolirali in naredili nekaj novih skladb. Ideja o koncertu na stadionu je vse bolj zorela in zdaj smo tukaj," je razložil član skupine Jani Hace. Robinson bo tudi producent koncertnih avdioposnetkov.

Celoten pogovor z basistom skupine Siddharta Janijem Hacetom si lahko ogledate v videu desno.

Nastopili ne bodo sami
Kot gostje se bodo Siddharti na odru pridružili plesalci pod vodstvom Mihe Krušiča in zasedba Laibach, s katerimi so v preteklosti že sodelovali, niso pa še skupaj nastopili. Njihova želja je zato bila, da se združijo na odru in postrežejo z nečim kakovostnim. Celoten koncert naj bi trajal vsaj tri ure, odigranih pa bo kar 38 skladb, od tega dvanajst novih, ki se bodo pojavljale med sklopi starejših uspešnic.

"Ne bomo razočarani, če stadion ne bo razprodan"
"Že velikokrat se je izkazalo, da če resnično svojo dušo ponudiš na pladnju, ti bodo ljudje sledili," je povedal Hace in dodal, da so ta izziv sprejeli, ker jih to dela srečne. Koncert ni njihovo breme, ampak želja. "To je v naši naravi, da iščemo nove ali bolj originalne poti, ki so včasih bolj, včasih pa manj uspešne."

Eden izmed razlogov, zakaj so se odločili za ta projekt, pa je tudi želja po tem, da bi jim sledili tudi drugi slovenski glasbeniki.

Basist Jani Hace pred velikim koncertom Siddharte v Stožicah