Guttiji povezujejo alternativni rock z elegantnim in kakovostnim popom, elektronsko glasbo pa spajajo s kitarskimi zvoki New Yorka in Manchestra. Skupino sestavljajo Simon Dobčnik na bobnih, Simon Fugina in Vojko Šintler na kitarah, Blaž Jovanovič na baskitari in pevec Rok Erjavec. Ker prihajajo z različnih koncev Slovenije, se regionalno niso opredelili. Foto: Gutti
Guttiji povezujejo alternativni rock z elegantnim in kakovostnim popom, elektronsko glasbo pa spajajo s kitarskimi zvoki New Yorka in Manchestra. Skupino sestavljajo Simon Dobčnik na bobnih, Simon Fugina in Vojko Šintler na kitarah, Blaž Jovanovič na baskitari in pevec Rok Erjavec. Ker prihajajo z različnih koncev Slovenije, se regionalno niso opredelili. Foto: Gutti

Slovenija je poglavje zase, pri nas rock nikoli ni bil mašinerija, kot bi moral biti. Tu je veliko dejavnikov, ki so kompleksni, glavna pa sta majhnost in zaplankanost.

Skupina Gutti
Na prvencu All Eyes On You so Guttiji zbrali enajst avtorskih pesmi v angleškem jeziku, v katerem skupina tudi ustvarja vse svoje pesmi. Pesmi z albuma, ki je izšel pri na novo ustanovljeni založbi Tatva Records iz Krškega, so plod nekajletnega zorenja skupine. Foto: Gutti

Trudimo se, da bi se že v naši glasbi čutilo, da meje za nas ne obstajajo, in da je naš edini in pravi motiv izražanje prek glasbe ter užitek ob tem. Delamo tisto, kar nas veseli. Če bomo s tem navdušili še koga, toliko bolje.

Skupina Gutti
Liam Gallagher, Oasis
Guttiji med prelomne albume indierocka štejejo prva izdelka Oasisov in Stone Rosesov in album Urban Hymns skupine The Verve. Foto: EPA
Arctic Monkeys

Skupina Gutti, ki jo agenti označujejo za "najbolj komercialno alternativno skupino v Sloveniji ali pa najbolj alternativno poprockskupino", je pripravila svoj prvenec All Eyes On You z enajstimi avtorskimi skladbami v angleškem jeziku. Pri nastajanju albuma je sodeloval tudi priznani producent Peter Penko. Gutti so pod režisersko taktirko Tomija Horvata posneli svoj prvi videospot za skladbo This Love, ki bo premiero doživel te dni. Ob izidu prvenca in prihodu spota na TV-postaje se bo danes ob 21.00 zgodil tudi predstavitveni koncert v ljubljanskem klubu Saund.

Guttiji so v intervjuju za MMC spregovorili o svoji glasbi, položaju rocka v Sloveniji (pa tudi na Otoku, od koder prihaja večina njihovih vzornikov) in še marsičem.

Kdo ali kaj je Gutti?
Gutti je nov slovenski bend, ki želi na slovensko glasbeno sceno prinesti več originalnosti, energije, stila in kakovostne glasbe. Sestavlja ga peterica, ki ne sprejema kompromisov in ki se ne namerava prilagajati trendom, zahtevam medijskih urednikov. Vemo, da je to "the hard way", vendar nam je vseeno, ker želimo biti to, kar smo. Obstajamo približno tri leta, v tem času pa je nastala tudi zbirka pesmi, ki bodo 25. januarja izšle na plošči z naslovom All eyes on you – istega dne bomo ob tej priložnosti pripravili zabavo v klubu Saund, na katero so seveda vabljeni tudi vaši bralci.

Svojo glasbo opisujete z besednimi zvezami "indierock z elektronskimi vložki, zanimivi in privlačni urbani zvoki, kakršnih v Sloveniji ni veliko" - pa je v Sloveniji veliko (dovolj?) ljudi, ki jim je/bo všeč takšen zvok? Na kakšen krog poslušalcev sploh ciljate?
Da, ciljamo na široko publiko, ker verjamemo, da je pri nas dovolj dobre glasbe željnih ušes. Med ljudmi, ki jim ni vseeno, ki vedo, kaj je dobro, ki ne sprejemajo samo tistega, kar jim je dano, se bodo zagotovo našli taki, ki jih bomo zanimali.

Kaj vašo glasbo dela privlačno in zanimivo, bolj od drugih na slovenski glasbeni sceni? Morda obstaja kakšna slovenska skupina ali izvajalec, na katero bi opozorili, čeprav vam predstavlja "konkurenco"?
Težko bi rekli, da je naša glasba bolj zanimiva ali privlačna od glasbe drugih izvajalcev na slovenski sceni, je pa definitivno drugačna, zato ne vidimo nobene druge skupine, ki bi nam bila konkurenčna. Nedvomno v Sloveniji obstaja nekaj zelo kakovostnih izvajalcev, a ti večinoma niso med najpopularnejšimi; eden od takih bendov je, denimo, Shyam.

Glede na to, da pojete izključno v angleščini, najbrž ciljate tudi na tujino?
Nismo eden tistih bendov, ki že na začetku pretenciozno izjavljajo, da načrtujejo tudi kariero v tujini. Zagotovo nas ta mika, če ne zaradi drugega, zato ker je Slovenija zelo majhna, še posebej za nas, ki nimamo joškaric in harmonike. Angleščina nam bolj leži, tako da bomo tudi v prihodnje ostali pri njej. Tujina nam zagotovo diši. Menimo, da bi bila naša glasba lahko zanimiva tudi tujim poslušalcem.

Ste do zdaj že sodelovali na kakšnem natečaju za mlade skupine, se morda nameravate kam prijaviti?
Sodelovali smo na avstrijskemu Newcomerju, kjer smo prišli v finale. Kasneje se na podobne zadeve nismo prijavljali, ker nas ne zanimajo več.

Po nekajletni vnovični vladavini rocka na britanskih lestvicah in v popularni kulturi se je, vsaj po nominacijah za brite sodeč, na Otok vrnil pop v svoji najčistejši obliki. Zakaj? Se je rock zares izpel, postal dolgočasen?
Težko bi samo po nominacijah za brite rekli, da se je rock izpel. Morda se po nekaj sušnih letih šele dobro vrača, čeprav pri nas tega toliko ne opazimo. Na Otoku pa zagotovo ni tako, saj je lansko leto prineslo veliko novih dobrih bendov, večina rockkoncertov je zelo dobro obiskana, fantastično zanimanje za reunion Led Zeppelinov pa samo dokazuje, da je rock še kako živ. Slovenija je poglavje zase, pri nas rock nikoli ni bil mašinerija, kot bi moral biti. Tu je veliko dejavnikov, ki so kompleksni, glavna pa sta majhnost in zaplankanost.

Med svojimi glasbenimi vzorniki navajate predvsem britanske skupine. Pa se lahko še kdaj ponovijo zlati časi Cool Britannie in prevlade britpopa konec 80. in v začetku 90. let?
Pri nas te tipično britanske lad kulture nikoli ni bilo in je nikoli ne bo. Značilna je samo za Veliko Britanijo, tudi drugje po Evropi je ni bilo. Cool Britannio so nosili nogomet in navijaško gibanje, politične spremembe, Tony Blair s svojimi laburisti … V takšnem obsegu je ta scena neponovljiva, lahko pa pride do podobnega preporoda, recimo čez kakšno desetletje, kdo ve?

Kdo so prihodnje zvezde britanskega rocka, najbolj precenjeni/podcenjeni indie bandi? Komad ali album, ki bi ga moral poznati vsak, ki trdi, da ve, kaj je indie rock?
Kdo bo naslednja zvezda, bodo verjetno odločili tabloidi in drugi mediji, ki so zelo vplivni pri ustvarjanju trendov. Obstaja ali obstajalo je veliko dobrih bendov, ki jim zaradi različnih razlogov ni uspelo. Kdo je precenjen ali podcenjen, pa je stvar posameznika. Veliko bendov je trenutno lahko zelo popularnih, so hit in jih kujejo v zvezde, a test časa bo pokazal resnično vrednost. Indierock je zelo širok pojem, nam se, recimo, zdijo zelo pomembni prva albuma skupin Oasis in The Stone Roses, pa Urban Hymns skupine The Verve. Od manj znanih pa na primer plošča skupine The La's.

Zakaj ste posneli spot ravno za This Love? Domnevamo, da v njem ni kakšne slovenske misice. Nam lahko izdate kakšno podrobnost o spotu?
This Love smo izbrali skupaj z našo založbo Tatva Records. Sami smo sicer razmišljali o kakšnem udarnejšem komadu, a se nam tudi ta izbira zdi dobra. Pesem je lepa, čustveno močna in režiser Tomi Horvat jo je vizualno zelo dobro ujel. Spot je bil posnet brez kakršnih koli lepotnih okraskov, ker se nam niso zdeli potrebni. Snemali smo v industrijski lakirnici v bližini Krškega, zato smo bili po celodnevnem snemanju skoraj zadeti od hlapov. Spot bo prvič na ogled 24. januarja v oddaji Pure Adria na MTV-ju, pozneje pa ga bo mogoče videti tudi na drugih TV-postajah.

Kdo piše pesmi, ali vsi sodelujete?
Proces pisanja pesmi je pri nas po navadi skupinsko delo, včasih pa kdo prinese na vajo že tudi skoraj dokončan izdelek. Običajno najprej naredimo glasbo in šele nato besedila. Proces nadaljnjega piljenja lahko potem traja tudi nekaj mesecev, pesmi obdelujemo, dokler nismo res zadovoljni z njimi.

Za konec: v skupini je pet pripadnikov močnejšega spola. Ste se v glasbeni posel vrgli zaradi žensk ali/in denarja ter slave?
V ta surovi posel nas je gnala edino želja po ustvarjanju dobre glasbe. Za vse drugo, kar pride zraven, bi bilo pa nevljudno reči NE.

Bi Arctic Monkeys, trenutno najvidnejši in najbolj komercialno uspešni predstavniki novega vala britanskega rocka in t. i. indieja, napolnili Halo Tivoli?
Žal ne. Bi pa jo verjetno marsikateri manj vidni predstavnik novega in starega turbovala.

Alenka Klun

Slovenija je poglavje zase, pri nas rock nikoli ni bil mašinerija, kot bi moral biti. Tu je veliko dejavnikov, ki so kompleksni, glavna pa sta majhnost in zaplankanost.

Skupina Gutti

Trudimo se, da bi se že v naši glasbi čutilo, da meje za nas ne obstajajo, in da je naš edini in pravi motiv izražanje prek glasbe ter užitek ob tem. Delamo tisto, kar nas veseli. Če bomo s tem navdušili še koga, toliko bolje.

Skupina Gutti