Festival MetalDays, eden največjih glasbenih festivalov pri nas, je letos predviden med 26. julijem in 1. avgustom, organizatorji pa ga za zdaj še niso odpovedali. Prav tako še nihče od načrtovanih nastopajočih zaradi trenutnih razmer ni odpovedal svojega nastopa. Foto: Sandi Fišer
Festival MetalDays, eden največjih glasbenih festivalov pri nas, je letos predviden med 26. julijem in 1. avgustom, organizatorji pa ga za zdaj še niso odpovedali. Prav tako še nihče od načrtovanih nastopajočih zaradi trenutnih razmer ni odpovedal svojega nastopa. Foto: Sandi Fišer

Zaradi škode so slovenski festivali, skupaj z več glasbenimi organizacijami, kot so Akademija za glasbo, Kino Šiška in Slovenski glasbenoinformacijski center, danes vladi, nekaterim ministrstvom in občinam ter DZ-ju posredovali poziv k izredni in trajnostni podpori za zaščito slovenskega glasbenega sektorja. Pozvali so jih, naj se področju kulture nameni posebna obravnava v sklopu oblikovanja ukrepov za premoščanje nastale krize in njenih posledic.

Podpisniki, ki so v večini tudi člani posameznih evropskih združenj, se "pridružujejo stališču, da naj Slovenija, tudi po vzoru drugih evropskih držav, poveča proračun, namenjen kulturi, hkrati pa področje glasbe pogleda in podpre tudi s perspektive gospodarskega potenciala te panoge".

Slovenija, tudi po vzoru drugih evropskih držav, naj poveča proračun, namenjen kulturi, hkrati pa področje glasbe pogleda in podpre tudi s perspektive gospodarskega potenciala te panoge.

Poziv

Predlogi glede ureditev prireditev z množično udeležbo
Podjetje ArtFest, ki organizira festival MetalDays v Tolminu, je na državni zbor naslovilo poziv, v katerem predlaga nekaj mogočih ureditev glede prireditev z množično udeležbo. Organizatorji festivala so v svoji iniciativi, na katero, kot je pojasnila Nika Brunet, še niso dobili odgovora, predlagali štiri točke.

Najprej, da se, če prireditve ni mogoče izpeljati na datum, načrtovan v letošnjem letu, omogoči njena izpeljava v roku 12 mesecev od načrtovanega datuma brez obveznosti vračila denarja kupcem vstopnic, za prestavljen termin pa veljajo vstopnice aktualne prireditve.

Če bi kdo izmed obiskovalcev izrecno zahteval vračilo, bi se mu izdala vrednostnica oziroma vavčer za prihodnje prireditve istega organizatorja. Obenem so predlagali zamrznitev obračunavanja stroškov DDV-ja za prodane vstopnice in prihodnje prodane vstopnice za prireditve, dokler se dogodek dejansko ne izvede, ter do izvedbe dogodka tudi zamrznitev plačila "withholding tax" za nastopajoče glasbenike.

Festival Punk Rock Holidays je razprodan že od januarja. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Festival Punk Rock Holidays je razprodan že od januarja. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

V EU-ju ni smernic, ki bi urejale precedenčni dogodek
Iniciativo so vložili v sodelovanju s smernicami združenja YouRope, katerega člani so skupaj z več kot 60 glasbenimi festivali z vsega sveta. "V združenju aktivno spremljamo trenutno situacijo v ostalih državah po svetu in zaenkrat je očitno, da ni nekih smernic s strani EU, ki bi urejale ta precedenčni dogodek. Smo si pa v združenju enotni, da se v primeru drugačnih ukrepov, kot so zapisani oz. predlagani v iniciativi, lahko pričakuje kolaps trga prireditev oz. dogodkov v Sloveniji v celoti," so zapisali ob tem.

Avgustovskih festivalov v Evropi še niso odpovedali
Na tolminskem Sotočju pa bi se med 11. in 14. avgustom morali zbrati ljubitelji punka in rocka. Takrat naj bi potekal festival Punk Rock Holiday, ki je od letošnjega januarja že razprodan.

Kot je povedal njegov programski vodja Andrej Sevšek, se je veliko festivalov iz maja in junija preselilo v avgust in september, kar jim za zdaj še vliva nekaj upanja, saj avgustovskih festivalov v Evropi še niso odpovedali, prav tako nihče od nastopajočih še ni odpovedal turneje in posledično nastopa na festivalu.

Ker ima festival skoraj zgolj obiskovalce iz tujine, bo izpeljava odvisna od tega, ali bodo, skupaj z nastopajočimi, sploh lahko pripotovali v Slovenijo. Po Sevškovih besedah zato trenutno ne morejo sprejemati nobenih odločitev, saj bi bila vsaka napoved preuranjena. "Za zdaj je jasno, da bodo vse prireditve prepovedane vsaj do konca junija, kako bo naprej, bomo še videli."

Punk Rock Holiday je tako po njegovih besedah na čakanju, predvidoma konec maja pa bodo avgustovski festivali lahko sprejemali odločitve za naprej. Ob tem je dodal, da je jasno, da bo festival in celotna glasbena produkcija po vsem svetu utrpela največjo gospodarsko škodo.