McCartneyjeva nova plošča se na Otoku ne prodaja tako dobro kot v ZDA. Foto: Reuters
McCartneyjeva nova plošča se na Otoku ne prodaja tako dobro kot v ZDA. Foto: Reuters

76-letni britanski glasbenik se po poročanju francoske agencije AFP ni pretirano ukvarjal s promocijo novega albuma v ZDA. Gostoval je v zgolj nekaj pogovornih oddajah – kot so na primer karaoke z Jamesom Cordenom, poleg tega pa je neposredno prenašal še koncert z newyorškega potniškega terminala Grand Central.

Če se je v ZDA zavihtel na prvo mesto, pa je na Otoku album, kjer glasbenik eksperimentira z mladostnim rockom in klasičnim zvokom The Beatles, pristal na tretjem mestu. Tam na lestvicah namreč še vedno kraljujejo Eminemove Kamikaze.

Plošča je pri založbi Capital Records izšla 7. septembra in se je v prvem tednu od izida v ZDA prodala v 153.000 izvodih, od tega pa je bilo 147.000 tradicionalnih oblik plošče.

Na prvo mesto Billboardove lestvice najboljših 200 albumov se je Egypt Station uvrstil 36 let, tri mesece in deset dni po tem, ko je McCartneyju to uspelo z albumom Tug of War leta 1982, kar je bil prvi samostojni album po razhodu z Wings. Tako dolgega obdobja med dvema najvišjima uvrstitvama na lestvici do zdaj ni dosegel še noben živeči glasbenik.

Je pa tovrstni rekord še vedno v rokah Johnnyja Casha. Njegov posthumno izdani American V: A Hundred Highways je številka ena postal 22. julija 2006, kar je bilo 36 let, deset mesecev in devet dni po tem, ko mu je to leta 1969 uspelo z albumom Johnny Cash at San Quentin.

Egypt Station je sicer McCartneyjev drugi samostojni studijski album na vrhu omenjene lestvice, a hkrati tudi njegov osmi, saj se je tja uvrstil tudi med delovanjem z zasedbama Wings in The Beatles.