Lorde je svoj novi album napovedala s skladbo Green Light. Gre za skladbo, ki govori o zlomljenem srcu (Lorde se je v času od izida prvenca razšla s svojim dolgoletnim fantom Jamesom Lowem).
Lorde je svoj novi album napovedala s skladbo Green Light. Gre za skladbo, ki govori o zlomljenem srcu (Lorde se je v času od izida prvenca razšla s svojim dolgoletnim fantom Jamesom Lowem). "To ni nekaj, o čemer pogosto pišem. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem ugotovila, kako naj o tem pišem. Prvič se mi je tako močno zlomilo srce. In skladba v resnici govori o tistih trenutkih, ki se zgodijo, ko se tvoje življenje spremeni. In o tistih neumnih malih stvareh, proti katerim gravitiraš," je pojasnila glasbenica. Foto: Reuters
Paramore
Pri skladbah na novem albumu skupine Paramore prevladuje občutek 70. in 80. let prejšnjega stoletja, ko so kraljevali Talking Heads, Tom Tom Club, Cyndi Lauper in Blondie. Hkrati pa je bilo pisanje novih skladb predvsem za Williamsovo terapevtsko. Tako je v njih zlila svoje občutke o izdaji, razočaranju in obžalovanju. Foto: Reuters
Jack Antonoff
Eden izmed vidnejših predstavnikov "žalostnega popa" je producent Jack Antonoff. Foto: Reuters

Poslušalec najprej zazna basovsko linijo - znan ritem fanka, ki takoj postane prepoznaven, skoraj vsenavzoč. Sledi ustaljen ritem tolkal, nato zvok klaviatur in počasno dodajanje vokalov - takšen je bil recept za skladbo Teardrops. Trideset let kasneje se zdi, kot ugotavljajo na spletni strani Noisey, da se formula ponavlja.

Bolj kot kadarkoli prej se popizvajalci (bolje rečeno avtorji) ukvarjajo z vprašanjem, kako poustvariti klasiko, kot je Teardrops. Iščejo čustveno neugodje med besedilom in glasbeno formo, ki je postala ključna tehnika za nekatere izmed najpogumnejših glasbenikov - od Lorde, Paramore, Charli XCX do Bleachers. Očitna kombinacija motivov, kot je zlomljeno srce in evforija na drugi strani, je za zdaj zaznamovalo leto 2017.

Na čelu novega vala, ki ga glasbeni poznavalci imenujejo "sad pop" oz. žalostni pop, je producent in prvi mož skupine Bleachers Jack Antonoff. "Vzemite tisto, o čemer razmišljate, in potem dodajte zvok, ki je vzmemirljiv. Nato pa pretiravajte v izražanju vseh čustev, ki jih vlagate v skladbo," je o receptu spregovori Antonoff. Gre za obratno psihologijo, kjer ni nujno, da žalostna besedila podpira žalostna glasba. Po eni strani gre za slovo od klasičnih balad, ki jih spremlja zgolj zvok klavirja.

Antonoff je kot primer izpostavil skladbo Green Light, ki jo izvaja Lorde, za glasbeno podlago pa je poskrbel sam. "Green Light je kmalu postala skladba za razvedrilo žalostnih deklet - lahko se izgubite v njej. Podobno kot Rihannina skladba Work uteleša pobeg in resničnost, tako imamo v Green Light katarzični moment v besedah: 'Čakam na njo, na tisto zeleno luč. Želim jo.' Gre za trk dveh svetov," je še pojasnjeval Antonoff.

Podoben učinek ima skladba 3AM (Pull Up) izvajalke Charlie XCX, ki zveni kot rejverska "bubblegum pop" himna, toda besedilo govori o iskrenem prikazu, kako preboleti čustveno izčrpajoče razmerje. Paramore so na zadnjem albumu After Laughter obračunali s temami, kot so samota in depresija, a vse to so zavili v melodične, poskočne melodije in okrasili z neonskimi lučmi (kot je moč videti v videospotu za skladbo Hard Times). Pop tako kaže tisto svojo drugo podobo, ki je bolj zapletena in neomejena. "Kadar se ubadate z mislijo, da je konec sveta, ni nič boljšega, kot da slišite bombastične zvoke in besedila, ob katerih lahko prepevate," so sklenili pri Noisey.