Smollett je konec januarja policiji prijavil, da sta ga na ulici napadla dva moška, ki sta ga pretepla, nanj polila belilo in ob tem uporabljala rasistične in homofobne žaljivke. Foto: EPA
Smollett je konec januarja policiji prijavil, da sta ga na ulici napadla dva moška, ki sta ga pretepla, nanj polila belilo in ob tem uporabljala rasistične in homofobne žaljivke. Foto: EPA

Prejšnji teden je državno tožilstvo umaknilo vseh 16 točk obtožnice proti ameriškemu igralcu Jussieju Smolettu, ki je bil obtožen, da je uprizoril lažni napad nase. Odločitev je v Chicagu vzbudila veliko razburjenja. Dva dni po odločitvi tožilstva je mestna pravna služba Smollettu poslala račun v višini 130 tisoč dolarjev (116 tisoč evrov) in mu za plačilo dala teden dni časa. Rok je potekel včeraj popoldan, iz čikaške pravne službe pa so že sporočili, da proti igralcu zdaj sestavljajo civilno tožbo.

"Gospod Smollet je zavrnil povračilo stroškov Chicagu, ki so nastali zaradi preiskovanja na podlagi njegove lažne prijave 29. januarja 2019," so sporočile mestne oblasti. "Pravna služba že pripravlja pritožbo na odločitev sodišča, v bližnji prihodnosti bo vložena tudi tožba. V okviru tega pravnega postopka bo pravna služba zahtevala povrnitev vseh stroškov."

Igralec še vedno vztraja pri tem, da je nedolžen. Foto: Reuters
Igralec še vedno vztraja pri tem, da je nedolžen. Foto: Reuters

36-letni Smollett še vedno trdi, da je nedolžen. 29. januarja je na policijo prijavil napad – trdil je, da sta ga ob 2. uri zjutraj na ulici napadla dva neznana moška, ki sta ga pretepla, nanj polila belilo in ob tem uporabljala rasistične in homofobne žaljivke. Po preiskavi so policisti ugotovili, da je Smollett dejanje uprizoril sam. Za to naj bi najel svojega osebnega trenerja Abela Osundarija in njegovega brata. Policija predvideva, da je Smollett to storil, da bi mu dodelili višjo plačo v priljubljeni seriji Empire, v kateri ima eno od glavnih vlog.

Tožilstvo je primer na sodišču predstavilo veliki poroti, ki je Smolletta najprej obtožila v 16 točkah obtožnice, ki ga je bremenila vložitve lažne prijave. Sledil je preobrat, saj je tožilstvo pozneje odstopilo od vseh obtožb, sodnik pa je izbrisal njegovo kriminalno datoteko. Z državnega pravobranilstva so sporočili, da stojijo za policijsko preiskavo, vendar da pa primer ni dovolj resen za zaporno kazen.

"Premisliti moramo o pravosodnem sistemu in ljudi, ki niso nevarni za družbo, pustiti na prostosti," je v časopisu Chicago Tribune zapisala državna pravobranilka Kim Foxx. "Obljubila sem, da bom omejena sredstva svoje pisarne namenila najhujšim primerom in s tem gradila na varnejši in pravičnejši skupnosti," je še zapisala.

Predstavniki chicaške policije so Kim Foxx že pozvali k odstopu, saj so prepričani, da mora Smollett odgovarjati za svoja nepremišljena dejanja.