Princ Andrew povzroča skrbi britanskemu dvoru. Foto: Reuters
Princ Andrew povzroča skrbi britanskemu dvoru. Foto: Reuters

Britanski Daily Telegraph je v soboto objavil fotografijo, na kateri Maxwellova, ki so jo v četrtek aretirali zaradi obtožb o zvabljanju mladoletnih deklet, da jih je lahko Epstein spolno zlorabljal, tudi sama pa naj bi sodelovala v nekaterih zlorabah, sedi na kraljičinem prestolu.

Ob njej je hollywoodski igralec Kevin Spacey, ki se je prav tako spoprijemal s številnimi obtožbami o spolnem nadlegovanju, a ni bil obsojen.

Kot piše Daily Telegraph, sta bila Maxwellova in Spacey gosta princa Andrewa.

Fotografije, ki naj bi bila posneta leta 2002, britanski dvor in predstavnik princa Andrewa še nista komentirala.

Če je fotografija pristna, gre za hudo kršitev kraljevih pravil, saj prestol predstavlja simbol oblasti monarha in "nihče drug nima pravice sedeti v njem". "To je znak nespoštovanja do kraljice in države," je za CNN povedal njihov kraljevi dopisnik Max Foster.

Ime princa Andrewa se je leta 2015 pojavilo v ameriških sodnih papirjih v okviru civilne tožbe proti Epsteinu. Ena izmed Epsteinovih domnevnih žrtev Virginia Giuffre je dejala, da bila med letoma 1999 in 2002 večkrat prisiljena v spolne odnose s princem v Londonu, New Yorku in na Epsteinovem zasebnem otoku v Karibih. V času prvega domnevnega spolnega odnosa s princem ji je bilo 17 let.

Princ je vse očitke ostro zanikal, tudi v odmevnem novembrskem intervjuju za BBC. Po objavi intervjuja se je na princa zaradi njegovega prijateljevanja z obsojenim pedofilom usul velik plaz kritik, škandal je zaradi prinčevih neprepričljivih pojasnil glede prijateljevanja z ameriškim milijarderjem dobival vse večje razsežnosti.

V intervjuju je komentiral tudi fotografijo, ki ga prikazuje z roko okoli pasu takrat 17-letne Robertsove, danes Giuffrejeve, z Epsteinovo prijateljico Ghislaine Maxwell v ozadju. Izrazil je dvom o pristnosti fotografije: "Nihče ne more dokazati, ali je bila ta fotografija prirejena, a ne spomnim se, da bi kdaj nastala."