Marinova, ki vodi finsko levosredinsko vlado in je s 34 leti najmlajša predsednica vlade na svetu, se je v intervjuju, ki je pospremil fotografijo, razgovorila o pritiskih in izzivih preteklega leta, odkar vodi vlado.

"To ni običajna služba, niti ni običajno življenje," je dejala. "V mnogo situacijah je treba čustva postaviti na stranski tir, a se ta kljub temu nabirajo."

V pogovoru je, ironično, govorila tudi o tem, da so "osebne odločitve žensk vedno predmet debat in analiz" in da se sama izogiba drastičnim spremembam svojega videza, saj noče, da bi bila to glavna tema pogovorov.

A niso bila razmišljanja premierke tista, ki so razvnela družbena omrežja, ampak omenjena fotografija.

Sanna Marin. Foto: AP
Sanna Marin. Foto: AP

Konservativni kritiki Marinove so jo naglo označili za nespodobno, izzivalno in neprimerno za državnico njenega kova. Pojavljale so se tudi precej bolj seksistične in žaljive pripombe.

Iz revije so sporočili, da so modna revija in da so zato želeli tudi premierko predstaviti kot ikono, pa tudi vplivnico.

V bran premierki

Po plazu kritik so številni stopili v bran Marinovi, zlasti rojakinje, ki so začele na družbenih omrežjih objavljati fotografije, na katerih nosijo le suknjič.

"Stajliš fotografija. Kdor koli jo obsoja zaradi golega vratu, lahko preneha s hinavščino. Naša prelepa premierka je krasna vzornica za vse finske ženske," je zapisala ena uporabnica.

Spet druga: "Odlična fotografija naše premierke. Zdaj se bomo ženske v prihodnje oblačile v vreče, še posebej na fotografijah za revije, da ne bi slučajno kdo podvomil o naših sposobnostih ali zanesljivosti zaradi zunanjih dejavnikov."

V bran so ji stopile tudi nekatere znane Finke. "Živeti želimo v svetu, v katerem ženski ni treba skrbeti, da bo zaradi dekolteja izgubila kredibilnost," je dejala TV-novinarka Ina Mikkola.

Nekdanja finska predsednica Tarja Halonen pa je Marinovi "čestitala", da je zdaj članica kluba političark, katerih videz je neprestano predmet razprav, "drugače od moških, ki so lahko brez majice, pa če to njihovo telo dopušča ali ne".

Nekateri podporniki Marinove so na Twitterju ob tem objavili staro fotografijo že pokojnega finskega vojaškega poveljnika in državnika Carla Gustafa Emila Mannerheima (1867–1951), ki so ga fotografirali povsem golega na konju.

"Danes se politiki slikajo brez nedrčka. V starih časih so politiki sedeli na konjskih hrbtih na svojih jajcih," je na Twitterju ob fotografiji Mannerheima zapisal finski odvetnik in mestni svetnik Otto Meri.