Družina Messi želi poudariti, da Lionel Messi ni storil dejanj, ki mu jih pripisujejo. Očitki, da je pripravil načrt davčne utaje, ki naj bi vključeval tudi pranje denarja, pa so napačni in žaljivi. Foto: Reuters
Družina Messi želi poudariti, da Lionel Messi ni storil dejanj, ki mu jih pripisujejo. Očitki, da je pripravil načrt davčne utaje, ki naj bi vključeval tudi pranje denarja, pa so napačni in žaljivi. Foto: Reuters
Michel Platini
V panamskih dokumentih se je med drugimi znašel tudi nekdanji francoski nogometni zvezdnik Michael Platini. Foto: Reuters

V zadnjih dneh so se v javnosti pojavili številni dokumenti, ki dajejo redek vpogled v svet davčnih oaz in to, kako najbogatejši Zemljani skrivajo svoje premoženje s pomočjo davčnih utaj, pranjem denarja in izogibanjem sankcijam. Te so pridobili raziskovalni novinarji na čelu z nemškim Süddeutschen Zeitungom, v njih pa nastopajo tudi znani športniki z Lionelom Messijem na čelu.

Nogometaš Barcelone je že zanikal kakršne koli nepravilnosti. "Družina Messi želi poudariti, da Lionel Messi ni storil dejanj, ki mu jih pripisujejo. Očitki, da je pripravil načrt davčne utaje, ki naj bi vključeval tudi pranje denarja, pa so napačni in žaljivi," je sporočila družina Messi.

Messijevi so sicer navajeni obtožb glede davčnih utaj. Oktobra lani so iz Španije skoraj vsakodnevno prihajale trditve o davčni utaji Messija. Gre za neplačane davke v vrednosti okoli 4,1 milijona evrov v obdobju med letoma 2007 in 2009.

Messi pa je že moral pred tremi leti davkariji poravnati pet milijonov evrov, celoten neplačani znesek za neprijavljene sponzorske prihodke vključno z zamudnimi obrestmi. Tožilstvo njegovemu očetu Jorgeju Horaciu Messiju očita, da se je v imenu sina skušal izogniti plačilu davkov, ki so izvirali iz trženja njegove medijske podobe, davkom pa se je skušal izogniti z denarnimi nakazili prek čezmorskih podjetij v Belizeju in Urugvaju.

V škandal vpleteno okoli 20 nogometašev
V panamskih dokumentih se je med drugimi znašel tudi nekdanji francoski nogometni zvezdnik Michel Platini.

Ta je na odvetniško družbo Mossack Fonseco, ki ima sedež v Panami, obrnil leta 2007, da bi mu pomagala upravljati podjetje v Panami, poslovalo pa je še marca 2016. Dokumenti razkrivajo do zdaj neznane kupčije med tremi osebami in Juanom Pedrom Damianijem, članom etičnega odbora Fife. Damiani, tudi predsednik urugvajskega kluba Atletico Penarol, in njegova odvetniška družba sta namreč delala za najmanj sedem podjetij iz davčnih oaz, povezanih z Eugeniem Figueredom, nekdanjim podpredsednikom Fife, ki so ga oblasti v ZDA obtožile goljufije in pranja denarja, ker je sodeloval pri domnevnem podkupovanju.

Na seznamu je skupaj okoli 20 sedanjih in nekdanjih nogometašev iz svetovno najbolj znanih klubov, kot so Barcelona, Manchester United in Real Madrid, ter lastniki vsaj 20 velikih nogometnih klubov, tudi Milana in Boce Juniorsov.