Nekdanja zakonca med pandemijo še utrjujeta svoj položaj med najbogatejšimi Zemljani. Foto: EPA
Nekdanja zakonca med pandemijo še utrjujeta svoj položaj med najbogatejšimi Zemljani. Foto: EPA

Prvi mož Amazona Jeff Bezos velja za največjega svetovnega bogataša, njegova nekdanja žena pa na tej lestvici zaseda 18. mesto – v zadnjem letu je njeno premoženje poskočilo na 60 milijard ameriških dolarjev (50 milijard evrov). Del tega denarja pa je v zadnjih mescih razdelila po ZDA.

"Ta pandemija je katastrofa za tiste Američane, ki so že prej životarili. Izguba prihodkov in vpliv na zdravje je bila najbolj izrazita pri ženskah, temnopoltih in ljudeh pod pragom revščine. Po drugi strani pa se je premoženje milijonarjev krepko povečalo," je iskreno zapisala na svojem blogu.

Sorodna novica Najbogatejši človek na svetu med epidemijo postal še bogatejši

Pri donacijah je izbirala med 6500 organizacijami, nazadnje pa izbrala 380 takih, med katere je razdelila svoje milijarde. Pomagala ji je ekipa strokovnjakov, ki je proučila na tisoče strani poročil in opravila na stotine intervjujev, da bi zagotovili, da bo šel denar res v prave roke.

"Imam nesorazmerno veliko denarja za razdelitev med ljudi," je že večkrat poudarila. Pridružila se je tudi iniciativi Giving Pledge, ki so jo leta 2010 ustanovili Bill in Melinda Gates, Warren Buffett in nekateri drugi, s čimer so z zgledom pozvali druge bogataše, naj v dobrodelne namene podarijo najmanj polovico svojega premoženja ‒ v času življenja ali po smrti.

Zakonca Bezos sta bila poročena več kot 25 let, v zakonu pa so se jima rodili štirje otroci. Lani sta sklenila največjo ločitveno poravnavo v zgodovini. Bezosu je ostalo 75 odstotkov njunega deleža v največjem spletnem trgovcu na svetu, žena pa je prejela 36 milijard dolarjev v delnicah.