1.029 anketirancev meni, da bi se pari morali poročiti, preden se odločijo za otroka. Foto: BoBo
1.029 anketirancev meni, da bi se pari morali poročiti, preden se odločijo za otroka. Foto: BoBo

Glede na rezultate nove ameriške raziskave 86 odstotkov mladih, starih med 18 in 29 let, verjame, da bodo z isto osebo ostali poročeni do konca življenja.

Po podatkih raziskave Univerze Clark v ameriški zvezni državi Massachusetts 57 odstotkov mladih Američanov verjame, da je narobe, če imata dve osebi spolni odnos brez čustvene navezanosti. Prav tako skoraj tri četrtine od 1.029 anketirancev menijo, da bi se pari morali poročiti, preden se odločijo za otroka.

Po besedah profesorja psihologije na Univerzi Clark Jeffreyja Jensena Arnetta so rezultati raziskave pokazali, da so mladi Američani zelo optimistični glede zakonske zveze. "Zavedajo se, da polovica zakonskih zvez propade, vendar skoraj vsi pričakujejo, da spadajo v tistih 50 odstotkov primerov, ko se zveze obdržijo," je povedal Arnett.

Da se bodo izognili ločitvi, so prepričani predvsem tisti, ki imajo ločene starše. A raziskava je prav tako razkrila, da 61 odstotkov anketirancev meni, da se bodo morali odpovedati določenim kariernim ciljem, da bi lahko imeli družino, ki si jo želijo. Takšno mnenje so v enaki meri izrazile tako ženske kot moški, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tradicionalno so bile ženske tiste, ki so se odpovedale kariernim ciljem, da bi imele družino. Vendar naše ugotovitve namigujejo na to, da se bo to z novo generacijo spremenilo in bo enakopravna delitev družinskih obveznosti vedno pogostejša," je še dodal Arnett.