Izdelava lutk z umetno inteligenco v podjetju WMDOLL. Foto: Reuters
Izdelava lutk z umetno inteligenco v podjetju WMDOLL. Foto: Reuters
Jagodni izbor spolnih igračk iz WMDOLL-a. Foto: Reuters

WMDOLL, eden največjih izdelovalcev "napihljivih Ančk", je konec leta 2016 dal na trg lutke, izdelane s pomočjo umetne inteligence (AI). Lutke so sposobne osnovnega pogovora in lahko premikajo oči, roke ter torze.

Kupci lahko svojo Ančko personalizirajo z izbiro njene višine, pričeske, barve oči in preostalih telesnih lastnosti.

Je pa res, da je umetna inteligenca pri teh lutkah še vedno zelo osnovnega tipa – kitajske Ančke denimo znajo odgovarjati na vprašanja, niso pa sposobne daljših pogovorov.

Stroka nezainteresirana za lutke
Lutka uporablja besednjak s povezavo na podatkovno bazo, ki jo omogoča kitajski tehnološki gigant Baidu.

Podjetje priznava, da je izboljševanje lutk težko opravilo, delno zato, ker strokovnjaki niso zainteresirani, da bi vložili kaj dosti energije v razvoj AI-tehnologije za spolne igračke.

"Jasno, da ne pričakujemo, da bi naše AI-lutke povsem približali človeški obliki, navsezadnje je res, da delamo zgolj spolne igračke," je za Reuters priznal Liu Ding, produktni vodja pri WMDOLL-u. "Jih bomo pa zagotovo še izboljšali z naprednejšo tehnologijo – denimo naravnejše premikanje udov in podobno."

Ciljajo na ameriški trg
Po podatkih WMDOLL-a so do zdaj prodali dobrih 20 AI-Ančk, ki stanejo od 10.000 do 50.000 juanov (1.260–6.300 evrov). Za primerjavo: navadnih napihljivih sekslutk prodajo okoli 20.000 letno.

Podjetje zdaj upa, da se bodo za njihove AI-Ančke ogreli kupci iz tujine, predvsem iz ZDA. Kar 80 odstotkov prodaje WMDOLL-a namreč predstavlja izvoz, od tega gre polovica lutk v ZDA.