Papež počasi spoznava skrivnosti svetovnega spleta. Foto: EPA
Papež počasi spoznava skrivnosti svetovnega spleta. Foto: EPA
Twitter
Prek socialnih omrežij se želi Vatikan približati mlajšim ljudem. Foto: Twitter

"Dragi prijatelji, pravkar je postala vidna spletna stran www.news.va. Hvaljen bodi naš Gospod Jezus Kristus! Blagoslov, Benedictus XVI." To je bilo prvo oglašanje Svetega očeta na priljubljeni socialni strani. Uporabil je različico svojega imena v latinščini, ki je tudi uradni jezik Vatikana.

84-letni Joseph Ratzinger, ki svoje govore še vedno piše na roko, je tvit poslal prek iPada, v nekaj minutah pa je zbral kar 15.000 "zasledovalcev".

YouTube, Facebook, Twiter ...
Vatikan v zadnjih mesecih ni več imun proti komuniciranju z verniki prek socialnih omrežij, saj ima papež že profil na Facebooku, svojo stran na YouTubu, njegovi predstavniki pa pišejo tudi bloge. Na tak način želijo sporočila Cerkve približati širši in mlajši populaciji.

Rimskokatoliška cerkev je pred časom uporabila splet tudi za to, da je na ta način zbirala predloge o čudežih pokojnega papeža Janeza Pavla II., sprožila pa je tudi pobudo, da bi prek tega medija ozaveščala o težavah otrok, ki so jih zlorabili duhovniki.

Povsem sveža spletna stran www.news.va ponuja novice in fotografije vatikanskih radijskih in televizijskih postaj ter njihovega uradnega časopisa Osservatore Romano. Za zdaj sta na voljo dve jezikovni različici, italijanska in angleška, jeseni pa jima bodo dodali še novice v tretjem jeziku, najverjetneje španskem.

Kako je papež prek iPada sprožil novo spletno stran, si oglejte v spodnjem videoposnetku.