Do razbitin Titanika se zadnjih devet let ni spustil nihče. Foto: Reuters
Do razbitin Titanika se zadnjih devet let ni spustil nihče. Foto: Reuters

Ostanke Titanika so odkrili leta 1985 in ležijo 600 kilometrov od obale Nove Fundlandije. Da bi se lahko turisti potopili skoraj štiri kilometre pod morsko gladino, je ameriško podjetje OceanGate izdelalo majhno podmornico iz karbonskih vlaken in titana, imenovano Titan, v kateri bodo hkrati lahko voznik, strokovnjak in trije obiskovalci.

Bogataši bodo ob potopu lahko iz varne razdalje notranjosti plovila opazovali, kaj je od znamenite ladje ostalo, znanstveniki pa bodo plovilo zapustili in medtem opravili nekaj raziskav, piše Deutsche Welle. Cena vozovnice 92.000 evrov bo enaka ceni za vožnjo v prvem razredu na prvi plovbi leta 1912, ob upoštevanju inflacije.

"Prihodnost našega planeta leži v oceanih, sam pa sem na vso stvar pogledal s poslovnega vidika," je pojasnil direktor OceanGata Stockton Rush, ki je temelje za začetek tovrstnega podvodnega turizma pripravljal devet let.

Do Titanika je mogoče priti le s posebno podmornico. Foto: Reuters
Do Titanika je mogoče priti le s posebno podmornico. Foto: Reuters

Bo bakterija Titanik dobesedno pojedla?

Do razbitin Titanika se v zadnjih devetih letih nihče ni spustil. Ob zadnjem obisku razbitin leta 2010 so oceanologi na ladji odkrili novo vrsto bakterije, ki se prehranjuje z železom, zato nekateri menijo, da bo Titanik oziroma to, kar je še ostalo od njega , v prihodnjih 20 letih popolnoma razpadel.

Titanik še vedno velja za najslavnejšo ladjo na svetu. Na svojem prvem prečkanju Atlantskega oceana se je 14. aprila leta 1912 zaletela v ledeno goro in se potopila. Pri tem je umrlo več kot 1.500 ljudi.