Kosorjevi se je spot zdel sporen zaradi zadnjice, ki po njenem ne bo privabila več turistov na Hrvaško. Prav tako jih naj ne bi bilo manj, če ritke v spotu ne bo. Foto: hrvaški spot
Kosorjevi se je spot zdel sporen zaradi zadnjice, ki po njenem ne bo privabila več turistov na Hrvaško. Prav tako jih naj ne bi bilo manj, če ritke v spotu ne bo. Foto: hrvaški spot

Propagandni televizijski spot, s katerim so vabili turiste na Hrvaško, je zmotil premierko Jadranko Kosor, ki je omenjeno sceno označila za seksistično. "Spoštujemo dobronamerno pripombo predsednice vlade, tako kot mnenja in pripombe društev, ki se borijo za pravice žensk in enakopravnost spolov in ki tudi podpirajo stališča premierke," sta sporočila HTZ in BBDO.

To je sicer le eden izmed šestih spotov, ki predstavljajo Hrvaško in jih predvajajo na svetovnih televizijah. Kosorjevi pa se je zdel sporen tudi zato, ker meni, da zaradi razgaljene zadnjice Hrvaške ne bo obiskalo nič več turistov.

Avtorji spota z naslovom Recept za enkratne počitnice niso nameravali izkoriščati ženskega telesa in ga postaviti v funkcijo seksualnega objekta, je še sporočila HTZ. Omenjeni del spota bodo kljub temu nadomestili z novimi posnetki.

V reklami so bile sporne tri sekunde, v katerih je videti zadnjico dekleta, ki se sonči v kopalkah. Filmček medtem že predvajajo na televizijah CNN, BBC in Eurosport.

Ritka, o kateri se zadnje dni na veliko razpravlja, pripada hrvaški manekenki Jeleni Glišić, ki meni, da v spotu ni seksizma. S tem so se strinjali tudi številnih komentatorji, med kritiki pa so bile predvsem skupine za enakopravnost spolov in nekaj ženskih združenj.

Sporen hrvaški oglas in več oglasov, v katerih lahko vidimo privlačna dekleta in ki bi jih ženska združenja prav tako označila za seksistične, prikazujemo spodaj.

Ne praži se predolgo...

Črna gora
Izrael
Avstralija
Reklama za kavbojke Levis
Parfum Vulva
Grška reklama za sladoled