Sporni detajl iz oglasa. Foto:
Sporni detajl iz oglasa. Foto:
Kosorjeva je avtorica hrvaškega zakona o enakopravnosti spolov. Foto: EPA

"Zahvaljujem se vsem, od kuharic in kuharjev do sobaric in vseh drugim, ki so vložili svoj trud in znanje ter tako rešili preteklo turistično sezono," je Kosorjeva začela svoj nagovor hrvaški vladi na prvem vladnem zasedanju Urada za koordinacijo in spremljanje turističnih dejavnosti na Plitvičkih jezerih.
"Želim si, da bi bila ta solidna sezona spodbuda vsem, da ne bi bila prihajajoča sezona, če že ne more biti boljša, slabša od lanske. Trud moramo vložiti vsi, Hrvaška turistična zveza, ministrstva, krajevna skupnost, pa tudi naši družbeni partnerji, ker najavljanje vsesplošne blokade Hrvaške ni neko posebno priporočilo za turiste, ki želijo priti," je sporočila premierka.
"Seksistični" spot?
A Kosorjevo je že kmalu po začetku zasedanja v slabo voljo spravila predstavitev hrvaške turistične kampanje.
Predsednik Hrvaške turistične zveze Niko Bulić je namreč zbranim predstavil nove TV-oglase, ki se že predvajajo na CNN-u, BBC-ju in Eurosportu, na njih pa se za nekaj sekund prikaže dekle, ki se sonči v kopalkah. Kosorjeva je na presenečenje večine spot ostro kritizirala in ga označila za seksističnega.

"Imam pripombo in mislim, da jo lahko izrečem, ker sem, med drugim, pisala tudi zakon o enakopravnosti spolov. Predlagam, da se iz spota, v katerem je govora o turističnih vrednotah, izpusti kader dela ženskega telesa, ker je to na neki način seksistično," je predlagala Kosorjeva.
"Zaradi tega dela telesa se ne bo na Hrvaško vsulo večje število turistov, tako da lahko mirno izpustimo ta mali kader, za katerega mislim, da sem ne sodi. To je moja pripomba, ne ukaz, prosila pa bi, da o njej razmislite," je dejala Kosorjeva Buliću in ministru za turizem Damirju Bajsu.

"Upoštevali bomo mnenje gospe premierke. To ni težava, mi smo o tem že imeli veliko razpravo z avtorji oglasa in prepričan sem, da bomo vsi zadovoljni. Poudarili bomo hrvaške lepote," je sklenil Bulić.