Ši Džinping (levo) in Li Kečjang - dvojica, ki bo še naprej vodila Kitajsko. Foto: Reuters
Ši Džinping (levo) in Li Kečjang - dvojica, ki bo še naprej vodila Kitajsko. Foto: Reuters

Potrditvi Šija in Lija sta bili pričakovani, še posebej potem ko so ljudski odposlanci pred dnevi odpravili omejitev dveh predsedniških mandatov, kar Šiju, najmočnejšemu kitajskemu voditelju v zadnjih desetletjih, omogoča ostati na položaju tako rekoč do smrti.

Sobotna soglasna izvolitev Šija za nov petletni mandat je bila izjemen dogodek celo za kitajski ljudski kongres, ki resda ne zavrne nobenega predloga vladajoče elite, a je običajno vsaj peščica poslancev vzdržanih ali glasujejo proti. Današnja potrditev 62-letnega Lija z dvema glasovoma proti in 2.964 glasovi za je bila tako že bolj "običajna".

Vang novi podpredsednik države
V politiko se vrača Vang Kišan, Šijev dolgoletni zaveznik, ki je bil v soboto izvoljen za podpredsednika države, kar po ocenah poznavalcev še dodatno nakazuje zmanjševanje Lijevega vpliva, pa čeprav ta formalno ostaja premier. Li je bil že do zdaj ves čas v Šijevi senci.

69-letni Vang je pred tem pet let vodil pomembno komisijo za boj proti korupciji, dokler ga lani niso upokojili, ker je presegel neuradno upokojitveno starost 68 let. Med njegovim vodenjem komisije so zaradi korupcije kaznovali 1,4 milijona uradnikov, med njimi po navedbah kritikov tudi Šijeve politične tekmece.

Protikorupcijsko komisijo bo odslej vodil Jang Šjaodu, ki je bil na ta položaj potrjen z 2.953 glasovi za, šestimi proti in sedmimi vzdržanimi.

Protikorupcijska komisija z novim mandatom postaja del nove Nacionalne nadzorne komisije, ki bo Šijevo kampanjo proti korupciji še razširila s člani komunistične partije na vse javne uslužbence, policiste, tožilce, sodnike in vodilne v državnih podjetjih. Agencija bo po rangu na ravni vlade in nad sodstvom.