Egipt je Sinajski polotok izgubil med šestdnevno vojno z Izraelom leta 1967, nazaj pa ga je dobil pred 25 leti. Foto: EPA
Egipt je Sinajski polotok izgubil med šestdnevno vojno z Izraelom leta 1967, nazaj pa ga je dobil pred 25 leti. Foto: EPA
Ehud Olmert in Hosni Mubarak
Egipt Izrael kljub temu, da je prvi priznal obstoj judovske države, ima še vedno za sovražnika. Foto: EPA
Ariel Šaron
Nekdanji izraelski premier Ariel Šaron se je boril med izraelsko-arabsko vojno leta 1973. Foto: EPA

Tri leta po začetku veljavnosti izraelsko-egiptovskega sporazuma o "zemlji za mir" in skoraj 15 let po izraelski zasedbi v šestdnevni vojni poleti 1967 je 25. aprila 1982 Sinajski polotok zopet postal del Egipta. Izrael je v zameno za vrnitev vzpostavil mir z nekdanjim najhujšim sovražnikom.

Brez egiptovskih sil je bila namreč uspešna arabska ofenziva proti Izraelu malo verjetna. Večina Izraelcev je danes zadovoljna zaradi skelnitve miru z Egiptom, nekateri pa so razočarani, ker se dogovor ni razvil v pravi, ampak ostaja na ravni "hladnega miru", saj Egipčani Izrael še vedno dojemajo kot sovražnika Arabcev, meni direktor neodvisnega Mednarodnega centra za konzultacije iz Izraela Vadija Abunasar.


Sporazum ni prinesel popolnega miru
Tudi Egipt je upal, da bo mirovna pogodba vodila v rešitev bližnjevzhodnega spora, vendar se to ni zgodilo. Na to je pred petimi leti v govoru ob t. i. dnevu osvoboditve Sinaja spomnil egiptovski predsednik Hosni Mubarak. V govoru je kritiziral predvsem izraelsko ravnanje s Palestinci, zaradi katerega številni Egipčani zahtevajo preklic mirovne pogodbe.


Sinaj, 61.000 kvadratnih metrov veliko območje med Sueškim zalivom na zahodu ter Akabskim zalivom in puščavo Negev na vzhodu, je Izrael zasedel že med t. i. sueško krizo novembra 1956, vendar je moral območje po nekaj mesecih zapustiti.


Od šestdnevne vojne do "zgodovinskega preobrata."
Po šestdnevni vojni leta 1967, ko je Izrael zasedel tudi Gazo, Zahodni breg in Golansko planoto, sta ga Egipt in Sirija oktobra 1973 napadla in s tem začel jomkipursko vojno, v kateri pa judovske države nista uspela povsem pregnati s Sinaja. Po obisku egiptovskeg predsednika Anvarja al Sadata jeseni 1977 v Izraelu so se na njegovo pobudo naslednje leto začela medsebojna mirovna pogajanja, ki jih je v Camp Davidu vodil ameriški predsednik Jimmy Carter. Egipt je postal s podpisom sporazuma 26. marca 1979 v Washingtonu tudi prva arabska država, ki je priznala obstoj judovske države. Ostale arabske države in Palestinci so Egipt in mirovni sporazum močno kritizirale, izraelski premier Menahem Begin pa ga je označil za "zgodovinski preobrat".


Danes demilitarizirano območje
Judovska država je po podpisu pogodbe začela postopen umik svoje vojske in rušenje judovskih naselbin na območju ter se dokončno umaknila do določenega datuma, 25. aprila 1982. Danes Izraelci Sinaj, s katerim čutijo tesne vezi, v skladu z dogovorom še vedno obiskujejo. Demilitarizirano območje danes nadzorujejo mirovne enote.