Številni Berlinčani so prižgali svečo v spomin na umorjenega Mohameda. Foto: EPA
Številni Berlinčani so prižgali svečo v spomin na umorjenega Mohameda. Foto: EPA

Kot poroča britanski časopis Independent, je Nemec dejanje priznal, otrok pa naj bi bil tudi spolno zlorabljen. Osumljenca - ime naj bi mu bilo Silvio S. - je policiji prijavila njegova mati, po aretaciji na njegovem domu v Brandenburgu blizu Berlina pa je 32-letnik priznal umor še enega otroka. Po besedah predstavnika tožilstva gre v tem primeru za šestletnega dečka, ki je pogrešan od julija. Po izginotju je bila sprožena obsežna preiskava, a pristojni organi niso našli nikakršnih sledi.

Štiriletni Mohamed je izginil izpred begunskega sprejemnega centra Lageso v Berlinu 1. oktobra, na posnetku nadzorne kamere pa je razvidno, da je odšel v spremstvu neznanega moškega, ki ga je držal za roko.

Mohamedovo razpadajoče truplo so v četrtek našli v avtomobilu osumljenca, ki je dejal, da je otroka ubil že dan po ugrabitvi. Ni sicer pojasnil, kako.

Mohamed je prišel iz Bosne in Hercegovine, pred sprejemnim centrom pa je s svojo materjo in brati čakal na popis. Motiv za ugrabitev in umor ni znan, a oblasti pravijo, da ni dokazov, da je bil osumljenec ksenofob ali da je imel povezave s skrajno desnico.

Vse več napadov na begunce
Begunci v Nemčiji so vse pogosteje tarča nasilja. Številni sprejemni nastanitveni centri so umazani z neonacističnimi grafiti in požgani, skrajni desničarji pa napadajo tudi politike, ki podpirajo nastanitev prosilcev za azil.

Človekoljubne organizacije so že dalj časa opozarjale na nevarnosti za otroke med stotinami prosilcev za azil, ki potujejo z Bližnjega vzhoda in iz Afrike v Evropo.



Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.