Palestinska deklica v begunskem taborišču v Gazi zre prek bodeče žice. Foto: EPA
Palestinska deklica v begunskem taborišču v Gazi zre prek bodeče žice. Foto: EPA
Abas bi rad spravo s Hamasom. Foto: EPA

"Želimo spravo med Palestinci, s katero bi premagali delitve," je poudaril palestinski predsednik in dodal, da so vrata za vlado narodne enotnosti s Hamasom še vedno odprta.

Hans-Gert Pöttering je ob tem pozdravil prizadevanja za spravo med Palestinci, ki jih vodi večinoma Egipt: "Samo palestinska vlada narodne enotnosti bo sposobna zagotavljati nujno potrebno enotnost palestinskega ljudstva."

Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo taka vlada spoštovala temeljna načela mirovnega procesa, se odpovedala nasilju in se pogajala z Izraelom: "Evropska unija je pripravljena sodelovati s tako vlado."

"Izrael ne bi smel biti nad zakonom"
Abas pa je pozval EU, naj na palestinska ozemlja napoti svoje sile, ki bi zaščitile Palestince: "Izraelu je treba preprečiti, da bi nadaljeval svojo uničevalno politiko." Po njegovih besedah mora mednarodna skupnost izpolniti svojo "pravno, politično in moralno zavezo" in poskrbeti za "ustrezno zaščito" Palestincev.

Izraelu je ob tem očital, da je bila 22-dnevna izraelska vojaška ofenziva na območju Gaze "uničevalna vojna", obenem pa izraelske oblasti po njegovih besedah vodijo tudi "vojno naseljevanja v Jeruzalemu in na Zahodnem bregu". "Izrael ne bi smel biti nad človekovimi pravicami," je bil odločen.

Dejal je še, da Izrael želi preprečiti oblikovanje neodvisne palestinske države. Abas je judovski državi tudi znova očital, da je med ofenzivo v Gazi uporabil fosforjeve bombe.

K. S.