Raketam na jugu Izraela je sledila povratna poteza izraelske vojske. Foto: MMC RTV SLO
Raketam na jugu Izraela je sledila povratna poteza izraelske vojske. Foto: MMC RTV SLO
Mahmud Abas
Abas na obisku pri ranjenem Palestincu. Foto: MMC RTV SLO

Do pogovorov prihaja, potem ko so izraelska letala bombardirala podzemne predore z Egiptom, po katerih Palestinci tihotapijo orožje, in Hamasov objekt v osrednjem delu Gaze. O žrtvah Palestinci ne poročajo. Izraelska vojska se je odzvala na raketni napad na jugu Izraela, v katerem sta bila ranjena dva Izraelca in za katerega so odgovornost prevzele Brigade mučenikov Al Akse - vojaško krilo gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Abas se bo v Kairu srečal z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, ki si prizadeva za posredovanje med Izraelom in Hamasom. Zadnjega Abas obtožuje, da tvega življenja Palestincev, in njegove voditelje poziva, naj spoštujejo njegovo avtoriteto.

Abas: Hamas mora spoštovati oblast
Kairo se je na ločenih sestankih že pogovarjal z izraelskimi uradniki in s Palestinci, tako z Abasovim Fatahom, ki nadzoruje Zahodni breg, kot s Hamasom, ki ima pod nadzorom Gazo. Egiptovski predsednik Mubarak si močno prizadeva za trajno premirje, ki bi končalo tihotapljenje orožja iz Egipta v Gazo po podzemnih predorih, ki so tarča izraelskih raket. To bi lahko po 18 mesecih izraelske blokade spodbudilo tudi ponovno odprtje mejnih prehodov z Gazo, čez katere zdaj prihaja le nujna človekoljubna pomoč. V Kairu so tudi predstavniki Hamasa, toda Abas pravi, da pogajanja niso mogoča z nikomer, ki ne priznava vrhovne avtoritete Palestinske osvobodilne organizacije, ki jo predstavlja sam.

V 22-dnevni ofenzivi, ki ji je sledilo krhko premirje, je umrlo več kot 1.300 Palestincev in deset izraelskih vojakov.

K. T.