Kazen je določila uprava nemškega zveznega parlamenta. Foto: Reuters
Kazen je določila uprava nemškega zveznega parlamenta. Foto: Reuters

Sporne so bile donacije, ki sta jih vodja stranke Jörg Meuthen in član Guido Reil prejela od švicarske oglaševalske agencije Goal AG za volilno kampanjo leta 2016 in 2017.

V Nemčiji so namreč prepovedane donacije iz držav, ki niso članice Evropske unije.

Meuthen in Reil, ki sta tudi vodilna kandidata AfD-ja na evropskih volitvah, naj bi skupno od podjetja prejela za več kot 130.000 evrov donacij.

Meuthen je že pred časom za časopis Die Welt dejal, da mu je švicarsko podjetje podarilo brezplačne storitve v obliki letakov in oglasov v vrednosti 89.800 evrov, kar po prepričanju vodje protipriseljenske in protiislamske stranke ni v nasprotju z zakonodajo.

Uprava nemškega zveznega parlamenta, ki je obravnavala sporno financiranje, pa je v torek odločila nasprotno. Meuthen je očitke ponovno zavrnil in napovedal pritožbo.

Podobno je bilo sicer v primeru Reila, ki pa je od podjetja prejel brezplačne storitve za 44.500 evrov.

To ni prvič, da so AfD povezali z nezakonitim financiranjem. Že lani novembra so mediji razkrili sumljivo financiranje volilne kampanje vodje poslanske skupine stranke Alice Weidel. Njen lokalni odbor AfD Bodenskega jezera je namreč prejel 130.000 evrov nakazila od švicarskega farmacevtskega podjetja PWS Pharma.