Otok Little Saint James, na katerem je imel Jeffrey Epstein svojo posest, na kateri je mladoletna dekleta silil v spolna dejanja tudi z njegovimi poslovnimi partnerji. Foto: Reuters
Otok Little Saint James, na katerem je imel Jeffrey Epstein svojo posest, na kateri je mladoletna dekleta silil v spolna dejanja tudi z njegovimi poslovnimi partnerji. Foto: Reuters

Tožba tožilstva na Deviških otokih, ki iz premoženja ameriškega milijonarja zahteva 577 milijonov dolarjev, razkriva nove podrobnosti o kriminalnih dejavnostih Jeffreyja Epsteina. Tožilstvo na Deviških otokih trdi, da je finančnik na svoji posesti na dveh otokih zlorabljal dekleta, stara samo 12 let, preprodajo z njimi pa je izvajal še leta 2018. Vrednost obeh otokov je ocenjena na 86 milijonov dolarjev.

Dekleta, stara od 12 do 17 let

Tožilstvo trdi, da je Epstein s svojimi sodelavci od leta 2001 do leta 2008 vozil mladoletna dekleta iz tujine, stara od 12 do 17 let, na svoj otok Little St. James, kjer jih je spolno zlorabljal. Da bi prikril svoje kriminalne dejavnosti, je kupil še sosednji otok Great St. James.

Omenjena otoka je pokojni ameriški bogataš uporabljal za "trgovanje z mladoletnimi dekleti, kjer jih je imel za talke, jih spolno zlorabljal, pri čemer jih je psihično, duševno in čustveno ranil," je zapisalo tožilstvo Deviških otokov.

Epsteinovi sodelavci prikrivali kriminalna dejanja

Epsteinovi uslužbenci in sodelavci naj bi tudi po njegovi smrti prikrivali vse razsežnosti kriminalnih dejanj. Tožba med drugim omenja primer 15-letnega dekleta, ki se je skušala rešiti s plavanjem, vendar so jo ujeli in vrnili v ujetništvo. Opisuje tudi primer najstnice, ki je mislila, da bo opravljala delo maserke, a so jo silili v spolno občevanje. Temu se je uprla in skušala pobegniti, vendar so jo našli in ji zagrozili z nasiljem.

"Vedenje Epsteina in njegovih sodelavcev je šokiralo javnost in izdalo najgloblja načela in zakone Deviških otokov. Deviški otoki niso in ne bodo nikoli varno zavetišče za trgovino z ljudmi ali spolno izkoriščanje," je še zagotovila ministrica Denise George.

Uradni vzrok smrti samomor, a dvomi ostajajo

Jeffrey Epstein je po aretaciji avgusta lani umrl v newyorškem zaporu, preiskava pa je ugotovila samomor, čeprav teorij zarote ne manjka, saj so bili pomotoma izbrisani videoposnetki dogodkov pred njegovo celico v času smrti, paznika pa sta potvorila zapisnik. Obdukcija je sicer pokazala, da je imel Epstein zlomljenih več vratnih vretenc in kosti.