Esebsi je imel v primerjavi z Ben Alijem omejena pooblastila, največ besede je imel pri vodenju zunanje in obrambne politike. Foto: Reuters
Esebsi je imel v primerjavi z Ben Alijem omejena pooblastila, največ besede je imel pri vodenju zunanje in obrambne politike. Foto: Reuters

Esebsi je bil prvi demokratično izvoljeni predsednik Tunizije, ki je na oblast prišel leta 2014, tri leta po arabski pomladi, ki je spodnesla režim Zina El Abidina Ben Alija ter sprožila proteste tudi drugod v arabskem svetu.

Esebsija so že konec junija zaradi hude bolezni sprejeli v bolnišnico, zjutraj pa je njegov sin sporočil, da je znova v bolnišnici na oddelku intenzivne nege. Pozneje so uradno sporočili, da je umrl. Po ustavi bo državo začasno vodil predsednik parlamenta Mohamed Ennaceur.

V televizijskem nagovoru je že pozval Tunizijce k enotnosti in solidarnosti. V skladu z ustavo je na položaju lahko do 90 dni. Volilna komisija je sporočila, da bodo predsedniških volitve verjetno pripravili nekaj tednov prej. Parlamentarne volitve so sicer že razpisane za 6. oktober.

Mlajši le od Elizabete II.

Esebsi, ki je bil drugi najstarejši voditelj kake države na svetu za britansko kraljico Elizabeto II., se je v ponedeljek še udeležil srečanja na obrambnem ministrstvu, a je bil na videoposnetku, ki so ga objavili v njegovem uradu, videti precej šibak.

Preden je postal predsednik, je bil svetovalec očeta tunizijske neodvisnosti Habiba Bourguibe, različne položaje pa je zasedal tudi v času Ben Alijevega režima, med drugim je bil na čelu policije.

Aprila letos je sporočil, da se na jesenskih predsedniških volitvah ne bo potegoval za nov mandat, češ da država potrebuje mlajšega predsednika.