Pripadnika vojske DR Kongo v pokrajini Severni Kivu, kjer vojska skupaj z vojsko Ugande izvaja operacije proti oboroženim skupinam. Foto: Reuters
Pripadnika vojske DR Kongo v pokrajini Severni Kivu, kjer vojska skupaj z vojsko Ugande izvaja operacije proti oboroženim skupinam. Foto: Reuters

"Ob zori smo slišali streljanje v vasi Ben Manyama. Ko smo prispeli, je bilo prepozno, saj je sovražnik ADF z mačetami pobil več deset naših sodržavljanov," je sporočil tiskovni predstavnik vojske.

Po napadu so vojaki izsledili del napadalcev v pokrajini Beni v provinci Severni Kivu in "nevtralizirali" sedem pripadnikov ADF-a, enega pa zajeli.

Gre za prvi večji napad po mesecu dni relativnega miru v Beniju, kjer vojski DR Kongo in Ugande skupaj izvajata operacije proti ADF-ju.

Lokalni vodja Rdečega križa je medtem potrdil 24 žrtev med civilisti. Neki drugi predstavnik Rdečega križa pa je v petek dejal, da so v sosednji provinci Ituri našli 17 obglavljenih trupel, ki naj bi bili prav tako žrtve ADF-ja.

ADF krivijo za poboje več tisoč civilistov

Povezane demokratične sile (ADF) krivijo za poboje več tisoč civilistov na nemirnem vzhodu DR Kongo. Skrajna sunitska oborožena skupina Islamska država opredeljuje ADF kot svojo lokalno vejo v državi, poroča Guardian.

Na vzhodu DR Kongo je sicer več kot 120 različnih oboroženih skupin, ki pogosto pobijajo lokalno prebivalstvo. Vojska in policija sta zamenjali vodilne predstavnike v provincah Ituri in Severni Kivu, da bi preprečili napade oboroženih skupin, a za zdaj jim to ni uspelo.