Številne medicinske sestre v Gani, s katerimi je govoril BBC, so izrazile željo po selitvi v Združeno kraljestvo. Na fotografiji medicinske sestre med oskrbovanjem bolnikov po eksploziji v prestolnici Akra leta 2015. Foto: AP
Številne medicinske sestre v Gani, s katerimi je govoril BBC, so izrazile željo po selitvi v Združeno kraljestvo. Na fotografiji medicinske sestre med oskrbovanjem bolnikov po eksploziji v prestolnici Akra leta 2015. Foto: AP

Ganski zdravstveni sistem se spoprijema z "begom možganov", ki ga sprožajo slabe gospodarske razmere v državi. Številni medicinsko izobraženi Ganci tudi zaradi istega jezika, saj je angleščina v državi uradni jezik, delo poiščejo v Združenem kraljestvu, kjer se zdravstveni sistem spopada s pomanjkanjem delovne sile.

Lani se je v britanski register medicinskih sester vpisalo 1200 novih delavk iz Gane. Gana je sicer uvrščena na "rdeči seznam" Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), na katerem je 55 držav z nizkim številom medicinskih sester na prebivalca, v katerih naj bi bilo sistematično novačenje prepovedano.

Kljub trditvam Londona, da v Gani ne novačijo delovne sile, pa se lahko posamezniki lahko sami prijavijo na prosta delovna mesta. Ta lahko zasledijo prek družbenih omrežij. Ganske medicinske sestre so za BBC povedale, da lahko v Angliji zaslužijo sedemkrat več kot doma, kjer s plačo ne morejo dostojno preživeti niti meseca.

Sorodna novica Kriza evropskega zdravstva: premalo zdravnikov in sester, hude obremenitve in beg v bogatejše države

Bolnišnice v Gani imajo na drugi strani zaradi odhodov velike težave s pomanjkanjem kadrov. "Nega je prizadeta, saj ne moremo sprejeti več pacientov. Prihaja do zamud, tudi smrtnost je večja," je povedala vodja oddelkov za nego v bolnišnici v Accri Gifty Aryee.

London želi skleniti dogovor z Akro

Združeno kraljestvo je nedavno Gani, Nigeriji in Keniji namenilo 15 milijonov funtov (17,4 milijona evrov) za krepitev zdravstvenega sistema. London si ob tem prizadeva za sklenitev uradnega dogovora z Gano, po katerem bi lahko bolj aktivno novačila delovno silo, državi pa namenjala "odškodnino" za vsako medicinsko sestro.

Podoben dogovor ima Združeno kraljestvo že sklenjeno z Nepalom.

Intenzivno zaposlovanje delavcev iz najšibkejših držav

WHO-jev direktor za področje delovne sile v zdravstvu Jim Campbell je za BBC pojasnil, da se je Združeno kraljestvo na delovno sile iz Afrike in drugih manj razvitih držav obrnilo tudi zaradi brexita, ki je odgnal delavce iz evropskih držav.

Howard Catton iz Mednarodnega sveta medicinskih sester (ICN) medtem opozarja tudi na etični vidik: "Položaj je ušel izpod nadzora. Dogaja se intenzivno zaposlovanje, ki ga poganja šest ali sedem držav z visokimi dohodki, vendar zaposlujejo delavce iz najšibkejših in najranljivejših držav, ki si ne morejo privoščiti izgube medicinskih sester."