Prebivalci Darfurja si želijo miru in prihoda mirovnih sil ZN-a. Foto: EPA
Prebivalci Darfurja si želijo miru in prihoda mirovnih sil ZN-a. Foto: EPA
Jendayi Frazer na obisku v Darfurju
Frazerjeva je dejala, da je ustavitev genocida v Darfurju nujna. Foto: EPA

Organizacija se je oglasila po ponudbi sudanske vlade, da bi v pokrajino Darfur namesto pripadnikov mednarodnih enot pod okriljem ZN-a prišla sudanska vojska. Prepričani so, da sudanska vlada pripravlja nov napad na uporniške skupine v Darfurju, prav tako se AI sklicuje na priče v Darfurju, ki pravijo, da sudanska vojska tam vsak dan namešča nove enote.

Namestnica generalnega sekretarja AI-ja Kate Gilmore je dejala, da so ljudje v Darfurju prestrašeni in zgroženi nad dejstvom, da naj bi jih varovala ista vojska, ki jih je pregnala z njihovih domov. Dejala je, da sudanski vojaki, ki pripravljajo novo ofenzivo na Darfur, ne morejo biti v vlogi mirovnih posrednikov v konfliktu, kjer so priznani kot glavni kršilci človekovih pravic.

Resolucija predstavljena v ZN-u
Varnostni svet ZN-a naj bi danes razpravljal o resoluciji, ki so jo oblikovale ZDA in Velika Britanija in ki predlaga namestitev 20.000 mirovnikov v Darfurju. Mirovne sile ZN-a naj bi prevzele vodenje mirovne misije od zelo oslabljene Afriške unije, ki se ji bo mandat iztekel 30. septembra.

Sudanska vlada v Kartumu zavrača namestitev enot ZN-a v Darfur, ponudila pa je, da bi ona sama poslala 10.500 vojakov v pokrajino, ki naj bi ustavili nasilje. V Darfur je v soboto odpotovala pomočnica ameriške zunanje ministrice Jendayi Frazer, ki je sudanskemu predsedniku Omarju Al Baširju prinesla sporočilo ameriškega predsednika Georgea Busha in bo skušala sudansko vlado pregovoriti, da bo pustila namestitev mirovnih čet na kriznem območju.