Al Sisi je afriškim voditeljem obljubil, da si Egipt prizadeva za okrepitev svoje vloge v Afriki. Foto: Reuters
Al Sisi je afriškim voditeljem obljubil, da si Egipt prizadeva za okrepitev svoje vloge v Afriki. Foto: Reuters

Al Sisi se bo osredotočil na zagotavljanje varnosti in miru na afriški celini "z mediacijo in preventivno diplomacijo". Asuan v Egiptu bo še letos gostil forum za mir in razvoj. Egiptovski predsednik je priznal, da je pot do cilja – miru v Afriki do leta 2020 – še zelo dolga.

"Terorizem ostaja rak, ki škodi Afriki in krade sanje naših ljudi. Moramo identificirati in se boriti proti tistim, ki financirajo teroristične dejavnosti na celini," je Al Sisi dejal voditeljem afriških držav po imenovanju.

Njegov predhodnik, ruandski predsednik Paul Kagame, se je bolj posvečal institucionalnim in administrativnim reformam ter ustvarjanju širokega prostotrgovinskega območja v Afriki.

Vseafriško prostotrgovinsko območje, institucionalne reforme in številne krize po celini bodo glavne teme dvodnevnega vrha, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v nastopu na vrhu poudaril, da so miren potek volitev v DR Kongo, Maliju in na Madagaskarju, mirovni dogovori v Južnem Sudanu in Srednjeafriški republiki ter premirje med Etiopijo in Eritrejo znamenja "vetra miru", ki je po njegovih besedah zavel na celini.

Ob tem je pozdravil tudi solidarnost številnih afriških držav, ki kljub lastnim težavam gostijo skoraj tretjino vseh beguncev in razseljenih ljudi na svetu.

Zadnji predsednik Paul Kagame (desno) se je posvečal vzpostavljanju prostotrgovinskega območja v Afriki. Foto: Reuters
Zadnji predsednik Paul Kagame (desno) se je posvečal vzpostavljanju prostotrgovinskega območja v Afriki. Foto: Reuters

Unija Egipt izključila po vojaškem udaru Al Sisija

Al Sisi podaljšuje predsedniški mandat?

Al Džazira poroča, da so poslanci v Egiptu prejeli osnutek ustavnega dopolnila, ki bi predsedniški mandat s štirih podaljšal na šest let, kar pomeni, da bi Al Sisi lahko ostal predsednik tudi po izteku mandata leta 2020.

Egipt in Afriška unija sta imela v preteklih letih hladne odnose. Severnoafriško državo so leta 2013, ko je Al Sisi z vojaškim udarom prevzel oblast, tudi izločili iz povezave, a ga nato znova sprejeli medse. Al Sisi je Afriški uniji med drugim obljubil tudi, da si Egipt prizadeva za okrepitev svoje vloge v Afriki in ne želi, da bi ga videli kot državo, ki jo zanima zgolj arabski svet.

Humanitarna organizacija Amnesty International (AI) je medtem izrazila pomisleke glede Al Sisijevega imenovanja in spomnila, da je med njegovim predsedovanjem Egipt doživel "katastrofalen upad pravic in svoboščin". Direktor AI-ja za Severno Afriko Najia Bounaim meni, da bi predsedovanje Afriški uniji lahko imelo podoben vpliv za vso celino, še poroča Al Džazira.

Vsako leto nov predsednik Afriške unije

Afriška unija je bila ustanovljena leta 2002. Predsednika povezave, voditelja ene izmed afriških držav, zamenjajo vsako leto. Mesta letno rotirajo med petimi regijami celine.