Organizacije za pravice homoseksualcev so pozdravile odločitev avstrijskega ustavnega sodišča. Foto: Reuters
Organizacije za pravice homoseksualcev so pozdravile odločitev avstrijskega ustavnega sodišča. Foto: Reuters

Od leta 2013 lahko istospolno usmerjeni posvojijo otroka svojega partnerja, doslej pa niso smeli posvojiti drugih otrok. Pravilo o posvojitvi partnerjevega otroka je začelo veljati pet mesecev po tem, ko je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu odločilo, da je prepoved tovrstnih posvojitev v Avstriji diskriminatorna.

Ustavno sodišče na Dunaju je zdaj razsodilo, da ni pravne podlage za različno obravnavo parov zaradi njihove spolne usmeritve. Odločitev je sprejelo na podlagi evropske konvencije o človekovih pravicah, ki v 8. členu govori o pravici do zasebnega in družinskega življenja. Omenjeni člen sicer ne omenja pravice do posvojitve.

Možnost posvojitve za istospolno usmerjene pare so zahtevali vladajoči avstrijski socialdemokrati (SPÖ), medtem ko je konservativna ljudska stranka (ÖVP) temu vseskozi nasprotovala.

Današnjo odločitev sodišča so že pozdravili v avstrijski organizaciji za pravice istospolno usmerjenih Odbor lambda. Za odpravo sedanjih zakonskih določil ima zakonodajalec čas do 31. decembra.