Foto:
Foto:
Sudanski zunanji minister Osman Ismail
Pred divjanjem arabskih milic je domove zapustilo na tisoče ljudi.

Hkrati so mednarodno skupnost pozvali, naj Sudanu ne grozi z vojaškim posegom v Darfurju.

Po mnenju zunajih ministrov je potrebno zagotoviti tudi vse potrebno, da se bodo lahko v pokrajino vrnili tudi begunci. Zaprosili so tudi za hitro finančno pomoč Sudanu.

Uporniki sodelujejo z Izraelom?
Ob robu zasedanja je sudanski predstavnik dejal, da obstajajo vezi med Izraelom in uporniki iz Darfurja. Predstavnik upornikov je to takoj zanikal in dejal, da gre za manipulacijo, ki naj bi zameglila javno mnenje muslimanov.

V Darfur komisija ZN-a
Sicer je sudanska vlada v soboto privolila v preiskavo komisije ZN-a, ki bo preverjala navedbe o domnevnih zlorabah milice džandžavid. Pripadnikom milice bo sodila, če bo njihova krivda ugotovljena, trdijo v Kartumu.

Sudan je včeraj pristal na prihod mednarodnih sil Afriške unije, ki naj bi nadzirale območja v Darfurju.

Na izrednem srečanju Arabske lige sodeluje tudi posebni odposlanec Združenih narodov za Darfur Jan Pronk. Zasedanje poteka le dan pred predvidenim podpisom sporazuma med predstavniki Sudana in ZN-a. Ta določa načine, na podlagi katerih mora sudanska vlada v 30 dneh izpolniti zahteve ZN-a glede reševanja krize v Darfurju.

Zavarovana območja v Darfurju
Po resoluciji Varnostnega sveta morajo določiti zavarovana območja Darfurja in zagotoviti nemoten dostop do njih ter nemudoma ustaviti vse operacije sudanske vojske na teh območjih. Od uporniških skupin in milic džandžavidov pa mora Kartum zahtevati, da na teh območjih ustavijo vojaške aktivnosti in se razorožijo.

Strani pristale na mirovna pogajanja
Afriška unija pa je napovedala, da se bodo pogajanja med sudansko vlado in dvema skupinama upornikov (Gibanje za pravico in enakost ter Sudanska osvobodilna vojska) začela 23. avgusta v nigerijski prestolnici Abudža. Obe skupini sta nastali februarja lani za zaščito pred napadi arabskih milic. Uporniki vztrajajo, da arabske milice podpira vlada v Kartumu.

Pogajanja med vlado in uporniki 15. julija so propadla, ker so uporniki predložili šest pogojev, ki jih je sudanska vlada gladko zavrnila.

ZN opozarja na izbruh bolezni
Predstavniki ZN-a v Darfurju pa so opozorili, da so v begunskih taboriščih zaznamovali rast malarije, driske in obolenj dihal.