Janez Pavel II. je Agco obiskal v zaporu in mu odpustil za njegovo dejanje. Foto: EPA
Janez Pavel II. je Agco obiskal v zaporu in mu odpustil za njegovo dejanje. Foto: EPA

Srečanje so v Vatikanu zavrnili, je pa Agca nato položil bele vrtnice na grob Janeza Pavla II.

S svojim dejanjem je 56-letni Turek seznanil policiste in tudi novinarje, med drugim naj bi obvestil novinarje italijanskega dnevnika La Repubblica. Vatikan je obiskal prvič po atentatu. Kot naj bi pojasnil, je čutil, da to gesto preprosto mora izvesti.

Po obisku groba naj bi nato v italijanščini vzkliknil: "Tisočkrat hvala svetost! To je čudež, ki se nadaljuje. Skrivnost Fatime se nadaljuje. Živi naj Jezus Kristus!"

Da je prišel in obiskal grob pokojnega papeža ter neuspešno prosil za srečanje s Frančiškom, so pozneje potrdili tudi v Vatikanu. A tiskovni predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi obiska ni želel komentirati. "Položil je rože na grobnico Janeza Pavla. Mislim, da je to dovolj," je bilo vse, kar je za La Repubblico dejal Lombardi.

Po zaporu v Italiji še za rešetke v Turčiji
Agca je sicer že pred tedni izrazil željo, da bi se srečal z zdajšnjim papežem ob njegovem obisku v Turčiji, pa tudi, da bi obiskal grob pokojnega Janeza Pavla II., ki je bil aprila razglašen za svetnika.

Takrat 23-letni Agca je na poljskega papeža streljal med avdienco na vatikanskem Trgu sv. Petra 13. maja 1981. Vanj je ustrelil večkrat in ga huje ranil, a je papež napad preživel. Pred natanko 31 leti je nato atentatorja, sicer nekdanjega pripadnika skrajno desne ultranacionalistične skupine Sivi volkovi, obiskal v zaporu in mu odpustil.

Janez Pavel II. je leta 2005 umrl, Agco pa so iz zapora izpustili leta 2011 in zdaj živi v Turčiji. V zaporu v Italiji je preživel 19 let, nato pa je bil v Turčiji v povezavi z nekim drugim umorom v zaporu še dodatnih deset let.