Avstralija z Bližnjega vzhoda vrača šest lovcev. Foto: Reuters
Avstralija z Bližnjega vzhoda vrača šest lovcev. Foto: Reuters

Avstralske zračne sile so v okviru mednarodne koalicije proti IS-ju napade izvajale več kot dve leti. Prenehanje sledi nedavni iraški razglasitvi zmage nad IS-jem, poroča BBC.

Kot je dejala avstralska obrambna ministrica Marise Payne, so se o odločitvi posvetovali z Irakom in drugimi zavezniki. V okviru vojaške koalicije pod vodstvom ZDA je Avstralija napotila okoli 780 pripadnikov vojaškega osebja.

Zaradi uspeha iraških sil na bojišču je avstralsko sodelovanje na prelomnici, je dejala ministrica. Kampanjo zoper IS je po poročanju BBC-ja označila za dolgo in "brutalno".

Pred dvema tednoma je iraški premier Haidar Al Abadi na novinarski konferenci v Bagdadu sporočil, da so iraške sile prevzele nadzor nad celotno iraško-sirsko mejo.

Cena osvobajanja smrt
Koalicija pod vodstvom ZDA je po poročanju Guardiana priznala, da je bilo v njenih napadih na položaje IS-ja od začetka kampanje leta 2014 (med avgustom 2014 in oktobrom 2017) ubitih najmanj 800 civilistov. V tem času je koalicija, kot je sporočila, izvedla več kot 28.000 napadov.

A število civilnih žrtev koalicijskih napadov je po podatkih organizacij za zaščito človekovih pravic in organizacij, ki spremljajo število žrtev spopadov, precej višje. Po njihovih ocenah bi lahko bilo civilnih žrtev skoraj 6.000.

Organizacija Airwars tako sporoča, da je bilo v napadih koalicije ubitih najmanj 5.961 civilistov. Amnesty International pa je sporočil, da je njena preiskava pokazala, da je bilo samo v napadih iraških ali mednarodnih sil v spopadih za Mosul med februarjem in junijem letos ubitih do 5.805 civilistov.